Ruotsinkieliselle kulttuurille tuhansia euroja tukea

Kulttuurin tukijana tunnetun Amos Andersonin syntymästä tulee keskiviikkona kuluneeksi 130 vuotta. Liikemiehen perintöä jatkava Konstsamfundet jakaa merkkipäivän kunniaksi 46 000 euron edestä Amos-palkintoja - summasta valtaosa menee suomenruotsalaisen kulttuurin hyväksi.

kulttuuri

Kemiönsaaren ruotsinkieliset koulut saavat yhteensä 30 000 euroa. Anderson oli varsinaissuomalaisesta kunnasta kotoisin. Näyttelijä Sixten Lundberg Svenska Teaternista saa 6 000 euroa. Lundberg on esittänyt Luolamies-näytelmää yli 200 kertaa, ja Anderson oli teatterin suuri ystävä. Kolmas Amos-palkinnon saaja on Turun musiikkijuhlat, jolle säätiö antaa 10 000 euroa. Turku ja Turun musiikkijuhlien yhtenä esiintymispaikkana toimiva Turun tuomiokirkko olivat lähellä Amos Andersonin sydäntä.

Konstsamfundet jakaa vuosittain stipendeinä noin seitsemän miljoonaa euroa suomenruotsalaisen kulttuurin edistämiseksi.

Amos Anderson teki suuren osa omaisuudestaan 1910- ja 1920-luvuilla. Hän oli liikemies, lehtikustantaja ja teollisuusyrittäjä. Jo eläessään Anderson oli innokas kulttuurimesenaatti. Miehellä ei ollut perillisiä, joten hän määräsi Konstsamfundetin perimään hänen omaisuutensa ja jatkamaan kulttuurin tukemista.

Lähteet: YLE Uutiset