Espanjalaistuomari selvittää Francon uhrien kohtaloita

Espanjassa on ryhdytty selvittämään maan sisällissodassa ja diktaattori Francisco Francon valtakaudella kadonneiden kohtaloita.

Ulkomaat

Tuomari Baltasar Garzon on pyytänyt viranomaisia ja kirkkoa toimittamaan hänelle tiedot Francon aikana kadonneista ja kuolleista. Tietojen perusteella Garzon tutkii, voiko Espanjan oikeuslaitos ottaa käsiteltäväkseen uhrien etujärjestöjen ajamat oikeusjutut. Järjestöt pitävät Garzonin alustavaakin tutkimusta historiallisena.

Espanjan sisällissodassa 1936-39 kuoli arvioiden mukaan noin puoli miljoonaa ihmistä. Francon joukkojen on arvioitu teloittaneen sodan päätyttyä noin 50 000 tasavaltalaista.

Virallinen Espanja on tähän saakka vaiennut vuoteen 1975 asti hallinneen Francon ajan tapahtumista. Garzonin mahdollinen oikeusjuttu saattaakin kaatua vuoden 1977 lakiin, joka antoi syytesuojan Francon joukkojen entisille jäsenille.

Tuomari Baltasar Garzon tuli tunnetuksi 1990-luvulla, kun hän oli vähällä saada Chilen diktaattorin Augusto Pinochet'n oikeuteen ihmisoikeusrikoksista.

Lähteet: Reuters, AFP