1. yle.fi
  2. Uutiset

Masennuslääke voi jarruttaa MS-taudin aivomuutoksia

Masennuslääke saattaa hidastaa MS-tautiin kuuluvien haitallisten aivomuutosten syntymistä. Hollantilaistutkijoiden havainto on vielä hyvin alustava, mutta jos se varmistetaan, siitä voi olla suuri apu monille MS-potilaille. Yksin Suomessa MS-tautia sairastaa noin 7 000 ihmistä.

Ulkomaat

MS-taudin kannalta tärkeissä aivojen astrosyyttisoluissa on serotoniinireseptoreita, joihin masennuslääkkeen serotoniinitasoja nostava fluoksetiini vaikuttaa. Astrosyytit osallistuvat MS-tautiin liittyviin immunologisiin muutoksiin.

Tulosten mielenkiintoisuutta lisää se, että masennuksen hoitaminen tunnetusti parantaa MS-potilaiden ennustetta. Tutkijoiden mukaan suotuisa vaikutus voikin osin tulla suoraan masennuslääkkeestä eikä masennuksen parantumisesta.

Hollantilaistutkimuksessa 40 MS-potilasta satunnaistettiin vertailuryhmään tai saamaan 20 milligrammaa fluoksetiinia päivittäin 24 viikon ajan. Osallistujat eivät sairastaneet masennusta. Fluoksetiinin vaikutukset havaittiin kaksi kuukautta lääkityksen aloittamisesta.

Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi