Valkoiseen taloon valitaan uusi isäntä

Tiistai 4.11. on Yhdysvalloissa suuri vaalipäivä: auki ovat niin presidentin virka kuin kaikki edustajainhuoneen paikat ja kolmannes senaatin paikoista. Yhdessätoista osavaltiossa äänestetään lisäksi kuvernööristä, ja monissa järjestetään kansanäänestyksiä osavaltiokohtaisista kysymyksistä. Päähuomio on silti siinä, kenestä tulee Valkoisen talon ja koko maan isäntä George Bushin kahden kauden umpeutuessa.

Ulkomaat

PÄÄTEEMAT Yhdysvaltain asuntoluottokriisi on viime syksystä alkaen nostanut talouden yhä voimakkaammin presidentinvaalien ykköskysymykseksi, selvästi ohi Irakin sodan. Yli vuosikymmenen jälkeen kärkikysymysten joukkoon on palannut myös terveydenhoito. Keskeinen aihe ovat myös Yhdysvaltain 12 miljoonaa laitonta siirtolaista. Uusin tulokas vaaliteemana on huoli maapallon ilmaston lämpenemisestä ja siihen liittyvistä energiakysymyksistä.

(siirryt toiseen palveluun)Talous (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)Irak (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)Terveydenhoito (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)Laiton siirtolaisuus (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)Ilmastonmuutos (siirryt toiseen palveluun) HENKILÖKUVAT Republikaanien McCainin ja demokraattien Obaman lisäksi presidentiksi pyrkii toistakymmentä muutakin ehdokasta - olkoonkin, että heidän yhteinen äänimääränsä lasketaan vain muutamassa prosentissa.

(siirryt toiseen palveluun)John McCain (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)Barack Obama (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)Sarah Palin (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)Joe Biden (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)Muut ehdokkaat (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)EHDOKKAIDEN KANNATUS MIELIPIDEKYSELYISSÄ (siirryt toiseen palveluun)Tältä sivulta löydät ehdokkaiden kannatusta mittaavia mielipidekyselyjä toukokuusta asti. (siirryt toiseen palveluun)VAALITAISTO UUTINEN UUTISELTA (siirryt toiseen palveluun)Kaikki presidentinvaaleihin liittyvät uutiset kesästä alkaen avautuvat tältä sivulta. LUE JA KATSO MYÖS Television vaaliväittelyt (Areena) Yhdysvalloissa on äänestetty jo vuosia sähköisesti (siirryt toiseen palveluun)

MATKAN VARRELTA 14.2.2007 Nainen tai musta Yhdysvaltain johtoon? (siirryt toiseen palveluun) Tuttuus on Clintonille voimavara ja vastus (siirryt toiseen palveluun) Barack on monille outo lintu (siirryt toiseen palveluun) Yksi vaalipäivä, kuukausien äänestys (siirryt toiseen palveluun) 15.8.2008 Vaalien lähtölaukaus ammutaan puoluekokouksissa (siirryt toiseen palveluun) Obama nousi tuntemattomuudesta otsikoiden kuninkaaksi (siirryt toiseen palveluun) 18.8.2008 Varapresidenttivalinnat lähestyvät Yhdysvalloissa (siirryt toiseen palveluun) Anniina Wallius, YLE Uutiset (siirryt toiseen palveluun)