Ike vahvistunut hurrikaaniksi, Haitin uhriluku kasvaa

Trooppinen myrsky Ike on vahvistunut hurrikaaniksi Atlantilla keskiviikkona. Ike saavuttanee Bahaman ja Kuuban alkuviikosta.

Ulkomaat

Ike on yltynyt erittäin vaaralliseksi nelosluokan hurrikaaniksi, jonka tuulet puhaltavat yli 55 metriä sekunnissa.

Vielä ei osata ennustaa tarkkaan, mihin kohtaan Amerikan manteretta myrsky rantautuu.

Myös trooppisen myrskyn Hannan pelätään vahvistuvan hirmumyrskyksi sen lähestyessä Yhdysvaltain rannikkoa. Hannan uskotaan iskeytyvän Pohjois-Carolinan ja Virginian rajan lähelle lauantaina.

Hannan tuulet ja sateet ovat aiheuttaneet jo suurta vahinkoa Haitissa, jossa ainakin 61 ihmisen kerrotaan kuolleen. Uhriluvun pelätään kuitenkin yhä nousevan, sillä köyhää Keski-Amerikan valtiota kurittavat vielä niin tulvat kuin mutavyörytkin.

Säätieteilijöiden mukaan trooppinen myrsky Josephine on kuitenkin alkanut heikentyä Atlantilla Kap Verden saarten länsipuolella.

Yhdysvalloissa asiantuntijat ovat ennustaneet, että hurrikaanikaudella kesä-joulukuun aikana Atlantilla esiintyy 14 - 18 trooppista myrskyä. Vaikka määrä on suuri, jää se vielä ennätysvuodesta 2005, jolloin 28 trooppista myrskyä teki tuhojaan. New Orleansin asukkaat voivat palata

Yhdysvalloissa tuhannet hirmumyrsky Gustavia paenneet New Orleansin asukkaat ovat palanneet koteihinsa. Suurin osa kaupunkiin johtavista teistä avattiin eilisiltaan mennessä uudelleen liikenteelle.

Suuressa osassa New Orleansia sähköt ja vedenjakelu eivät kuitenkaan vielä toimi.

Louisianan osavaltion rannikolta lähti viikonloppuna myrskyn tieltä evakkoon liki kaksi miljoonaa ihmistä. Presidentti George Bush on vieraillut keskiviikkona Louisianassa tarkastamassa hirmumyrsky Gustavin aiheuttamia tuhoja.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, DPA