Hyppää sisältöön

Sisällissodan valokuvia koottiin kirjaksi

Vuoden 1918 tapahtumista kertova kuvateos esittelee sisällissodan aikana otettuja valokuvia. Punamustavalkea 1918 kuvat -niminen kirja näyttää muun muassa yksityisperheissä säilyneitä valokuvia.

Esimerkiksi kirjallisuus ja kuviin liittyvät kertomukset ovat toimineet tutkijan apuna vanhoja kuvia tulkitessa, kertoo yksi kirjan tekijöistä, kulttuurintutkija Ulla-Maija Peltonen.

- Yritän yhdistellä valokuvaan liittyvää tietoa muistelmateksteissä ja kirjeissä. Lisäksi on mielenkiintoista, mitä kuvasta on sanottu, kun se on luovutettu arkistoon. Myös esimerkiksi kaunokirjallisuus voi auttaa tutkijaa tekemään tulkintoja siitä, liittyykö jokin kuva muuhun käytettävissä olevaan aineistoon. Kuva pelkästään kuvana ei riitä, Peltonen kiteyttää.

Mitä luodinreikä valokuvassa merkitsee? Ulla-Maija Peltonen on huomioinut, että monissa kuvissa näkyy elämä, jonka se on elänyt - kuvaa on katsottu ja se itsekin on elänyt monissa eri paikoissa. - Elämän jäljet näkyvät kuvissa. Ne kuvat ovat järkyttäviä, joita on piiloteltu ja joista näkyy, että ne ovat repeytyneitä ja hauraita. Piilotteluun on saattanut liittyä esimerkiksi todisteiden etsintää. Esimerkiksi kuva, jossa on ikään kuin luodinreikä, jättää auki kysymyksen, onko oikeasti tapahtunut niin, että luoti on lävistänyt sen kuvan, Peltonen pohdiskelee. Punamustavalkea 1918 kuvat -teoksen ovat julkaisseet Suomen valokuvataiteen museo ja Avain-kustantamo. Valokuvataiteen museossa avautuu perjantaina myös samanniminen näyttely.