Lääkelaitos hyväksyi kuusenpihkavoiteen

Ikivanhana parannuskeinona tunnettu kuusenpihkavoide on hyväksytty lääkinnälliseksi tuotteeksi. Kuusenpihka on näin ensimmäinen suomalainen luonnonhoitomenetelmä, jolle Lääkelaitos on antanut hyväksynnän. Voidetta saa nyt apteekeista.

Pihkavoide läpäisi Lääkelaitoksen testin pitkällisen valmistelun jälkeen. Lääkelaitoksen tuoteryhmissä tällainen voide kuuluu Lääkinnälliset laitteet ja tarvikkeet -osastolle. Tämä osasto antaa hyväksynnän EU:n direktiivin perusteella ja tuote saa käyttää CE-hyväksyntämerkkiä.

Lääkelaitoksen ylilääkärin Kimmo Linnavuoren mukaan pihkavoide on ensimmäinen suomalainen luonnontuote, joka on läpäissyt Lääkelaitoksen testin ja saanut CE-hyväksynnän. Muita tuoteryhmiä ovat tähän asti edustaneet ravintolisät.

Lääkinnällisten tuotteeksi hyväksymisen jälkeen kuusenpihkavoidetta on saanut myydä apteekkien itsehoitohyllystä. Valmistuspäällikkö Kyösti Vanhan mukaan tuote halutaan pitää apteekkien hyllyllä imagon ja sen vaikuttavuuden vuoksi. Kysymys on ikivanhasta kansanlääkitysmenetelmästä.

Taustalla laajat tutkimukset ja kansainväliset selvitykset Ylilääkäri Kimmo Linnavuoren mukaan usein luonnonlääkitystuotteiden markkinoille pääsy lääkinnällisenä tuotteena tyssää rahaan. Ennen kuin Lääkelaitos antaa myyntiluvan, se edellyttää vuosien tuotteelle testaustoimintaa ja tuotannon testausta. Lääketieteelliset tutkimukset maksavat huomattavia summia ja edellyttävät useita satoja käytännön hoitoraportteja. Lääkelaitos hyväksyy tuotteen ja antaa sille myyntiluvan, CE-merkinnän. Ennen tätä valmistajan on testautettava tuotantonsa EU:n hyväksymässä laboratoriossa, joita on 50. Suomessa tällaisia testauslaboratorioita on yksi, VTT:n Tampereen yksikkö, joka testasi kuusenpihkavoiteen valmistusprosessin. Kuusenpihkavoiteella tehtiin erilaisia selvityksiä ja hoitotestauksia viisi vuotta muun muassa 11 terveyskeskuksessa eri puolilla Suomea. Testit osoittivat, että voide tuhoaa ja estää bakteerin sekä sienten kasvua. Julkaistut selvitykset eivät osoita, että pihkalla olisi sivuvaikutuksia. Tutkimus toteutettiin vuosina 2005 - 2007. Tutkimuksessa kuusenpihkahoitoa verrattiin tavanomaiseen hydrokuituhoitoon, lääketieteen tohtori Jouni Lohi kertoo. Hän on yksi hoitomenetelmän uranuurtajista maassamme.

Yksi selkeä havainto terveyskeskusten hoitotuloksia analysoitaessa oli, että yksinkertaisesti haavojen paraneminen nopeutui huomattavasti pihkahoidolla, sanoo Lohi.

Pihkahoitoa on käsitelty parissakymmenessä kansallisessa ja kansainvälisessä tutkimuksessa ja niistä tehdyissä julkaisuissa. Vaikutuksia on testattu muun muassa monitieteisissä tutkimusryhmissä.

Tutkimuksissa on ilmennyt, että kuusenpihkalla on puhdistava vaikutus myös kehittyneisiin sairaalabakteereihin kuten MRSA ja VRE. Mikrobiologiset tutkimukset osoittavat, että pihkavoiteella on vahva vastustus näitä bakteereja vastaan, korostaa Jouni Lohi.