McCain lupailee muutosta ja yhteistyötä

Senaattori John McCain on virallisesti ottanut vastaan Yhdysvaltain republikaanisen puolueen presidenttiehdokkuuden.

Ulkomaat

Voimakkaasti isänmaallisessa puheessaan hän kuvaili aikaansa Vietnamissa sotavankeudessa. McCain sanoi tuolloin ymmärtäneensä isänmaansa arvon, ja toimineensa vankeusaikansa jälkeen vain Yhdysvaltain parhaaksi.

Presidenttiehdokas lupasi amerikkalaisille muutoksen aikaa, jos tulee valituksi 4. marraskuuta. Hän varoitti, että Washingtonissa alkavat muutoksen ajat varsinkin tuhlailevan, tehottoman ja itsekkään politiikan suhteen. McCain ei kuitenkaan täsmentänyt aikeitaan.

- Sallikaa minun varoittaa vanhaa, tuhlaavaa, laiskaa, itsekästä, epäisänmaallista Washingtonin joukkoa: muutos on tulossa, McCain julisti puheessaan.

McCain kuvasi linjapuheessaan itseään taisteluarpiseksi uudistajaksi, joka on valmis ojentamaan kätensä kenelle tahansa, joka auttaisi Yhdysvaltoja eteenpäin. McCainin henkilöhistoriaan kuuluu yhteistyö demokraattien kanssa ja hän ennakoi jatkavansa tällä linjalla.

- Olen työskennellyt molempien puolueiden kanssa korjatakseni ongelmia. Niin aion hallita presidenttinä. Aion ojentaa käteni kaikille saadakseni maamme jälleen liikkeelle. Minulla on kokemusta ja voin todistaa sen. Senaattori Obamalla ei ole, McCain muistutti puheessaan.

Puheensa lopulla hän painotti käyttävänsä kaikkia mahdollisia keinoja; poliittisia, taloudellisia, sotilaallisia ja ideologisia, rauhan säilyttämiseen maailmassa.

Puheen aikana pieni joukko mielenosoittajia keskeytti McCainin ja huusi sodanvastaisia iskulauseita. Järjestysmiehet lopettivat protestin nopeasti.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset