USA:n presidenttiehdokkaiden ympäristölinjat puntarissa

Ympäristöaktiivisten äänestäjien järjestö League of Conservation Voters on löytänyt selkeitä eroja ehdokkaiden välillä ja siirtynyt tukemaan Obamaa.

Ulkomaat

Yhdysvaltain ympäristöväki vertailee innokkaasti maansa presidenttiehdokkaiden ympäristöpoliittisia linjauksia. Molempien kandidaattien, republikaanien John McCainin ja demokraattien Barack Obaman uskotaan parantavan maansa ympäristöpolitiikan tilaa, joka on George Bushin kaudella päässyt heikkoon jamaan ja nostattanut maailmalta voimakkaita vastalauseita.

Molemmat ehdokkaat haluavat vähentää ilmastonmuutosta edistävien kasvihionekaasujen päästöjä. Molemmat haluavat myös päästä eroon USA:n riippuvuudesta ulkomailla tuotetusta öljystä.

John McCain on yrittänyt erottautua puoluetoverinsa Bushin perinnöstä. McCain mainitsikin linjapuheessaan tarpeen "parantaa planeetan terveys" ja siirtyä uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Samalla hän kuitenkin painotti voimakkaasti, että öljynporausta merialueilla on lisättävä nopeasti.

Yhdysvalloissa kiistellään, tulisiko varsinkin Alaskassa aloittaa öljynporaus luonnonsuojelualueella. McCainin kampanjapari Sarah Palin tukee porausta luontoarvoista riippumatta.

Palin vastustaa myös jääkarhun lisäämistä uhanalaisten eliölajien listalle napajäiden sulamisesta huolimatta. Hän ei myöskään usko, että ilmastonmuutos johtuisi ihmisen toiminnasta.

League of Conservation Voters -järjestön vertailun mukaan Obama tuki viime vuonna kahta kolmasosaa ympäristön puolesta tehtyjä lakialoitteita. McCain ei tukenut yhtäkään.

Obaman tavoitteisiin kuuluu maansa kasvihuonekaasujen vähentäminen 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. McCain vähentäisi päästöjä 65 prosenttia, mikä ilmastotutkijoiden mielestä ei riitä pysäyttämään kasvihuoneilmiötä.

Obama asettaisi autojen päästöille selkeät rajat. McCain kannattaa autojen päästöjen vähentämistä, mutta ilman konkreettisia tavoitteita.

League of Conservation Votersin kotisivu (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters