Jäätikön alta paljastui arkeologien aarreaitta

Jäätikön sulaminen Sveitsin Alpeilla on paljastanut suuren määrän ainutlaatuisia historiallisia esineitä.

kulttuuri

Vuoden 2003 poikkeuksellisen kuuma kesä sulatti 2 750 metrin korkeudessa sijaitsevan Schnidejochin solan ympärillä olevat jäätiköt, jolloin sola muuttui kulkukelpoiseksi. Ensimmäiset löydöt teki vaeltamassa ollut pariskunta, joka löysi kivikosta erikoisen puunkappaleen. Se paljastui 5 000 vuotta vanhaksi nuoliviiniksi. Tutkimusten päästyä käyntiin Schnidejochin solasta on löydetty 300 esinettä, joista varhaisimmat ovat kivikaudelta ja uusimmat varhaiselta keskiajalta. Suurin osa löydöistä on peräisin ilmeisesti yhdeltä ihmiseltä, joka mahdollisesti joutui solassa onnettomuuteen. Nämä löydökset ovat ajalta 3 000 vuotta eaa eli tuhat vuotta ennen kuuluisan Jäämies-Ötzin aikaa. Löydöt antavat tärkeää tietoa historiasta

Löydöksiin kuuluu nuoliviinin ohella muun muassa jousipyssy ja nuolia sekä nahkaiset housut ja kengät. Housujen materiaali on peräisin kesytetystä vuohesta.

Eläimen laji on sellainen, ettei sitä enää esiinny Euroopassa, lähimmät sukulaiset elävät Kaakkois-Aasiassa Laosissa.

Tutkijat saavat Schnidejochin solasta tietoa myös jäätiköiden käyttäytymisestä ja eri aikakausien ilmastosta. Vaikka ilmaston lämpeneminen onkin erittäin vaarallinen uhkakuva, arkeologit odottavat innokkaasti jäätiköiden alta paljastuvia historiallisia aarteita.

Lähteet: YLE Uutiset