1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomen metsäyritykset kiinnostavat venäläisostajia

Suomalaiset ja ruotsalaiset metsäteollisuusyritykset saattavat tulevaisuudessa siirtyä venäläisten omistukseen, arvioi siirtymätalouksien tutkimusyksikön päällikkö Pekka Sutela Suomen Pankista YLEn Radiouutisten Ajantasa-ohjelmassa.

Venäjä toteuttaa roimat korotukset puutulleihin vuodenvaihteessa ja seuraukset ovat merkittävät, povaa Pekka Sutela.

Venäjällä on pieni ja vanhanaikainen puunjalostusteollisuus, mutta mahtavat metsävarat. Nopea keino saada ulkomaista pääomaa ja tietotaitoa sekä tasoittaa tietä kansainvälisille markkinoille on ostaa ulkomainen yritys, joka toimii samalla alalla.

Sutela toteaa, että kyse olisi suuresta, muttei suinkaan mahdottomasta kaupasta.

- Silloin joudumme Suomessa miettimään uudessa valossa, mitä ajattelemme venäläisen pääoman maihinnoususta. Tähän asti investoinnit ovat olleet melko vähäisiä. Isommassa mittakaavassa on kysymys poliittisesta ja ideologisesta kannanmäärityksestä, Sutela pohtii.

"Tuontipuun hinta tuplaantuu" Sutelan arvion mukaan Venäjän puutullit kaksinkertaistavat tuontipuun hinnan. Tuonnin tyrehtymisen on ennustettu vievän 5 000 - 10 000 työpaikkaa Suomesta. Huonovointinen yritys on myös halvempi ostos kuin tuloskuntonsa huipulla paahtava.

Tullit aiheuttavat murhetta myös rajan toisella puolella, sillä ostajien kaikkoaminen sattuu eniten puunhankintaorganisaatioihin, jotka työllistävät juuri syrjäseuduilla.

Kun ulkomainen kysyntä hiipuu, puun hinta laskee sisämarkkinoilla. Silloin aika on otollinen oman metsäteollisuuden nostattamiseen, vaikkei halpa puu olekaan ainoa ehto.

- Venäjän kiinnostus metsäteollisuuteen on herännyt vasta aivan viime vuosina. En olisi lainkaan yllättynyt, jos ala kasvaisi seuraavan 20 vuoden aikana nopeasti, Sutela sanoo.

Tuore kiinnostus saattaa näkyä tulevaisuudessa myös suomalaisten ja ruotsalaisten metsäyritysten omistuksissa.