Jättimäinen musiikkitietokanta aukesi netissä

Uusi kansainvälinen musiikkitietokanta on auennut Internetissä. Dismarc-arkisto kokoaa yhteen eurooppalaisissa arkistoissa olevien äänitteiden tietoja. Avaushetkellä arkistotiedot löytyvät yli miljoonasta musiikkiteoksesta ja kuunneltavana on tuhansia kappaleita.

Euroopan alueella toimii reilu sata merkittävää äänitearkistoa, suurimpina kansalliset ja radioyhtiöiden arkistot. Tiettyä äänitettä etsivä on joutunut tähän mennessä ottamaan yhteyttä aina yksittäiseen arkistoon. Hankkeessa on nyt ensimmäiset 20 arkistoa ja kattavuutta kasvatetaan jatkuvasti. Tavoitteena on saada mukaan kaikki merkittävät arkistot niin Euroopasta kuin sen ulkopuolelta.

Pääkäyttäjäkunta muodostunee musiikkikirjastojen ja -arkistojen ammattilaisista, tutkijoista ja musiikkitaloista. Palvelun uskotaan kuitenkin keräävän suosiota myös tavallisten musiikista kiinnostuneiden netinkäyttäjien parissa. Nettisivuilta löytyy "ostoskori", jonka avulla käyttäjän on helppo ottaa yhteyttä löytämänsä äänitteen haltija-arkistoon.

Dismarcin pääpaino on klassisessa musiikissa, mutta tarjonta venyy kevyeen musiikkiin ja vaikka punkkiin. Tietoa löytyy niin radion välittämistä konserteista kuin muinaisista nauhoituksista. Vanhimmat hakemiston äänitteet ovat Berliinin etymologisen museon vahalieriöitä yli sadan vuoden takaa.

YLE on yksi EU-rahoituksella käynnistetyn hankeen perustajista. YLEn arkistoista Dismarciin on syötetty noin 20 000 kantanauhaa, eli teosta joiden esittämiseen YLEllä on jatkuva oikeus. Myös kattavan äänitehostekokoelman tiedot löytyvät palvelusta. Äänilevystöään YLE ei ole Dismarciin toistaiseksi yhdistänyt. Sen tiedot ovat kuitenkin yleisön saatavilla osoitteessa fono.fi (siirryt toiseen palveluun).