Radioamatöörit testaavat kriisiviestintää

Suomalaiset radioamatöörit testaavat lauantaina kello 11 - 15 aikana yhteistyössä viranomaisten kanssa kriisiviestintää Turva 2008 -harjoituksessa.

Kotimaa

Radioamatöörien viestiverkko on keino selviytyä äärimmäisestä tilanteesta, jossa kaikki muut viestiverkot kaatuvat tai tuhoutuvat.

Radioamatöörit rakentavat lauantaina yli 400:sta radioasemasta koostuvan koko maan kattavan tietoliikenneverkoston, jossa harjoitellaan sanomien välitystä verkon eri osien välillä.

Tavoitteena on saada jokaiseen Suomen kuntaan oma radioasema, jolta viestintä hoidetaan muihin kuntiin ja pelastusalueiden johtokeskukseen. Alueiden johtokeskukset ovat yhteydessä Ikaalisiin sijoitettuun valtakunnalliseen johtokeskukseen.

Viranomaistahoista harjoituksen yhteistyökumppaneina ovat mm. sisäasiainministeriön pelastusosasto ja puolustusvoimat.

Viisi vuotta sitten järjestetyssä Turva 2003 -harjoituksessa oli mukana yli tuhat suomalaista radioamatööriä.

- Viiden vuoden takaisesta harjoituksesta saadut kokemukset ovat pohja, jolle Turva 2008 on rakennettu. Silloin merkittävin ongelma oli viestiliikenteen ruuhkautuminen valtakunnallisen johtokeskuksen ja 23 alueellisen johtokeskuksen välillä. Nyt tämä ongelma pyritään ratkaisemaan digitaalisen, osin automaattisen keskusten välisen tietoliikenteen avulla, sanoo Turva 2008:n johtaja Seppo Sisättö.

Kansainvälisesti radioamatöörien toiminta osana kriisiviestintää on ollut näkyvää esimerkiksi Kaakkois-Aasian tsunamin, Yhdysvaltain New Orleansia kohdanneen Katrina-hurrikaanin ja toukokuisen Kiinan maanjäristyksen pelastustöissä.

Lisätietoja Turva 2008 (siirryt toiseen palveluun) -kriisiviestintäharjoituksen verkkosivuilla.

Lähteet: YLE Uutiset