1. yle.fi
  2. Uutiset

Gül: Armenia-suhteissa toivoa paremmasta

Turkin presidentti Abdullah Gül pitää Armenian-vierailuaan antoisana. Gül sanoi vierailun luoneen uskoa maiden välisten suhteiden tulevaisuuteen. Gülin mukaan maat ovat yksimielisiä siitä, että ne tarvitsevat neuvotteluja kahdenvälisten suhteiden parantamiseksi.

Ulkomaat

Gül on ensimmäinen Armeniassa vieraileva Turkin presidentti. Hän katsoi lauantaina kuusituntisen vierailunsa aikana Jerevanissa yhdessä Armenian presidentin Serzh Sarkisjanin kanssa jalkapallon MM-kisojen karsintaottelun Armenia - Turkki.

Presidentit sanoivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että mailta löytyy poliittista tahtoa ratkaista vuosikausien vihamielisyydet. Sarkisjan myös kertoi, että Gül on kutsunut hänet lokakuussa Turkkiin seuraamaan toista maiden välistä jalkapallo-ottelua.

Maiden välejä hiertää se, ettei Turkki ole tunnustanut syyllistyneensä ensimmäisen maailmansodan aikana armenialaisten kansanmurhaan, jossa kuoli jopa puolitoista miljoonaa ihmistä.

Turkilla ja Armenialla ei ole diplomaattisuhteita, ja Turkki on pitänyt rajansa Armeniaan suljettuna 1990-luvun alusta. Tuolloin Turkki tuki turkinsukuista Azerbaidzhania Vuoristo-Karabahin sodassa Armeniaa vastaan. Myös Armenian Azerbaidzhanin vastainen raja on kiinni. Eristyneisyys on haitannut pahoin Armenian talouskehitystä.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi