1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Fannie Maen ja Freddie Macin kurssit romahtivat

Yhdysvaltain liittovaltio otti sunnuntaina haltuunsa ongelmissa rypevät Fannie Mae ja Freddie Mac -asuntoluottoyhtiöt, mikä odotetusti romahdutti niiden kurssit myös Euroopan markkinoilla. Maanantaina Fannie Maen osakekurssi sukelsi 59 ja Freddie Macin 56 prosenttia Frankfurtin pörssissä.

New Yorkin pörssissä Fannie Maen osakkeiden arvosta on haihtunut 82 ja Freddie Macin 85 prosenttia tänä vuonna. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on ilmoittanut, että osakkeenomistajat vastaavat tappioista ennen liittovaltiota.

Epäilyt asuntoluottopankkien rahoitusaseman kestävyydestä alkoivat viritä heinäkuussa. Sen jälkeen kurssit ovat heikentyneet 64 ja 69 prosenttia.

Bush: Haltuunotto ehkäisee talouskatastrofin Yhdysvaltain presidentin George Bushin mukaan liittovaltion päätös ottaa haltuunsa ongelmissa rypevät Fannie Mae ja Freddie Mac -asuntoluottoyhtiöt vahvistaa maan taloutta ja helpottaa tilannetta asunto- ja finanssimarkkinoilla. Bush sanoi sunnuntaina, että taloudellisen romahduksen partaalla horjuvat Freddie Mac ja Fannie Mae aiheuttavat Yhdysvaltain taloudelle uhan, jota on mahdotonta hyväksyä. - Yhtiöiden konkurssin salliminen vaurioittaisi asuntomarkkinoita ja heikentäisi luottomarkkinoita, Bush sanoi. Liittovaltio on luvannut molemmille luottoyhtiöille lisärahoitusta. Molemmat kertoivat elokuussa huomattavasti odotettua suuremmista tappioista vuoden toisella neljänneksellä. Pelastusoperaation myötä yhtiöiden johto vaihtuu. Fannie Maen johtoon nousee Merrill Lynchin hallituksen entinen varapuheenjohtaja Herb Allison ja Freddie Macin johtoon US Bancorin entinen varapuheenjohtaja David Moffett. Historiallisesta väliintulosta lankeaa mahtava lasku Liittovaltio ottaa Fannie Maen ja Freddie Macin väliaikaisesti hallintaansa. Valtiovarainministeriö ostaa yhtiöiltä miljardien dollareiden arvosta arvopapereita ja tukee niitä pääomalla neljännesvuosittain. Pelastusoperaatio saattaa tarkoittaa veronmaksajille jopa 100 miljardin dollarin laskua. Lopullinen hinta riippuu siitä, miten yhtiöt jatkossa pärjäävät. Kyseessä on Yhdysvaltain historian suurimpiin kuuluva hallituksen väliintulo markkinoilla. Heinäkuussa liittovaltio päätti tukea Fannie Maeta ja Freddie Macia edullisella lainalla. Nyt yhtiöitä valvova virasto on todennut, ettei luottolaitoksilla ole riittävästi rahaa toimintansa ylläpitämiseen. Jättien romahtamiseen ei ole varaa

Asuntoluottoyhtiöt Fannie Mae ja Freddie Mac ovat Yhdysvaltain asuntolainajärjestelmän kulmakiviä. Kongressin perustamat mutta pörssissä noteeratut yhtiöt omistavat tai takaavat yhteensä liki puolet Yhdysvalloissa annetuista asuntoluotoista. Potin arvo on yli 5 000 miljardia dollaria.

Hallituksella ei ole varaa päästää horjuvia jättejä kaatumaan. Jos yhtiöt romahtaisivat, korot nousisivat ennätyslukemiin ja asuntoluottokriisi syvenisi entisestään.