Natsien karikatyyrit esille Berliinissä

Haisunäätä, jolla on natsijohtaja Joseph Goebbelsin kasvot, Hermann Göring lihavana kasakkana ja japanilaiskasvoiset lepakot ovat pääosassa Saksan historiallisessa museossa Berliinissä avautuneessa pilakuvanäyttelyssä.

kulttuuri

Piirtämällä kansallissosialismia ja terroria vastaan -näyttely esittelee juutalaisen Arthur Szykin karrikatyyrejä toisen maailmansodan ajalta. Ensimmäisen kerran kuvat julkaistiin laajalevikkisissä sanoma- ja aikakauslehdissä Yhdysvalloissa sodan aikana. Työllään Szyk halusi herättää amerikkalaiset tajuamaan Euroopan juutalaisvainot. Presidentin puoliso Eleonor Roosevelt kutsuikin häntä "yhden miehen armeijaksi". Szykin töitä ei ole koskaan ennen ollut näytteillä Saksassa. Näyttely keskittyy nimenomaan poliittisiin piirroksiin, joissa Szyk ei hienovaraisuutta harrastanut, toisin kuin monissa muissa töissään. Juutalaisten kohtalo kosketti Puolalainen Szyk syntyi Venäjän hallitsemassa Puolassa vuonna 1894. Hän taisteli ensimmäisessä maailmansodassa Venäjän armeijassa Saksaa vastaan. 1920-luvulla hän muutti monen muun nuoren taiteilijan tavoin Pariisiin. Taiteellisen uransa aluksi Szyk lähinnä kuvitti kirjoja ja historiallisia tekstejä. Jo tuolloin hänen työssään kuitenkin näkyi kiinnostus juutalaisten asemaan Euroopan valtioissa sekä demokratiaan ja vapauteen. Hitleriin ja hänen esikuntaansa Szyk keskittyi pian natsien noustua valtaan vuonna 1933. Szyk asui tuolloin Lontoossa, josta hän muutti seuraavana vuonna New Yorkiin. Sotapropagandan mestaritöitä

Uudessa kotimaassaan hän piirsi kansia muun muassa Time-lehdelle ja kuvitti satuja. Pian hänestä kuitenkin tuli yksi uuden kotimaansa merkittävimmistä poliittisista taiteilijoista. Lahjojaan hän käytti nimenomaan sotapropagandan hyväksi. Hän piirsi pilakuvien lisäksi muun muassa mainoskuvia tukijärjestöille ja sotaobligaatioiden markkinointiin.

Sodan jälkeen Szykin töitä hallitsi kaksi teemaa: Israelin valtio, joka oli hänen pitkäaikainen unelmansa, sekä Yhdysvallat vapauden ja demokratian kehtona. Samalla hän kuitenkin vastusti piirroksillaan Yhdysvaltain mustien syrjintää ja kommunistivainoja.

Kun Szyk kuoli vuonna 1951, hän oli itsekin tutkittavana kommunistiepäilyjen vuoksi. Hänen viimeinen työnsä oli Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen kuvitus.

Szykin näyttely Saksan historiallisessa museossa Berliinin keskustassa jatkuu tammikuun 4. päivään asti.

YLE Uutiset Näyttelyn kotisivu internetissä saksaksi ja englanniksi (siirryt toiseen palveluun)