1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japanissa ensimmäinen nainen pääministerikisaan

Japanin entinen puolustusministeri Yuriko Koike on ilmoittanut pääministeriehdokkaaksi. Hän on kaikkien aikojen ensimmäinen nainen, joka pyrkii johtamaan Japanin hallitusta.

Koike vaatii Japania kiinnittämään lisää poliittista huomiota naisten asemaan ja ympäristökysymyksiin. Hän myös uudistaisi maansa hallintoa.

Pääministeriyden lisäksi liberaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajan paikkaa tavoitteleva Koike haastaa ykkösehdokkaana pidetyn entisen ulkoministerin Taro Ason sekä viisi muuta tarjokasta. Puolue valitsee eronneen pääministerin Yasuo Fukudan seuraajan kahden viikon päästä.

Naisten taloudellista ja poliittista valtaa mittaavassa 177 maan YK-tilastossa Japani on kaukana useimmista teollisuusmaista, vasta sijalla 54. Japanilaisnaiset saivat äänioikeuden vasta toisen maailmansodan jälkeen. Korkein poliittinen asema on ollut Takoko Doilla, josta tuli parlamentin alahuoneen puhemies vuonna 1993.

56-vuotias Koike on entinen tv:n uutistoimittaja. Hänen erityistaitoihinsa kuuluu sujuva arabian kieli. Lyhyen puolustusministerin pestinsä lisäksi hän on ollut ympäristöministeri ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja. Hänen heikkoutenaan pidetään talouspoliittisen kokemuksen puutetta.