Angolan oppositio hyväksyi vaalitappion

Angolan suurin oppositiopuolue UNITA on ilmoittanut hyväksyvänsä tappionsa maan parlamenttivaaleissa.

Kun perjantain vaalien äänistä on laskettu lähes 80 prosenttia, hallitseva MPLA-puolue on saamassa reilun 80 prosentin kannatuksen. UNITA on keräämässä äänistä runsaat kymmenen prosenttia.

Oppositiopuolue oli aikaisemmin vaatinut vaalien mitätöimistä, sillä vaaleissa monilla äänestyspaikoilla ei ollut listoja äänioikeutetuista. Monet vaalihuoneistot myös avasivat ovensa myöhässä tai eivät lainkaan.

Angolan vaaliviranomaiset ja EU:n vaalitarkkailijat ovat hylänneet puolueen vaatimukset. EU-tarkkailijoiden mukaan angolalaiset saivat äänestää vapaasti eivätkä äänestyksessä ilmenneet ongelmat vaarantaneet vaalitoimitusta.

Angolassa äänestettiin nyt parlamenttivaaleissa ensimmäistä kertaa sisällissodan päättymisen jälkeen. Vaaleissa valittiin edustajat nelivuotiskaudelle 223-paikkaiseen parlamenttiin eli kansalliskokoukseen. Äänestäjiksi oli rekisteröitynyt yli kahdeksan miljoonaa angolalaista.

MPLA ollut vallassa yli 30 vuotta Alun perin marxilainen, nykyisin lähinnä sosiaalidemokraattinen MPLA eli Kansanliike Angolan vapautumisen puolesta on ollut vallassa siitä lähtien, kun Angola itsenäistyi Portugalin siirtomaavallasta vuonna 1975. Itsenäistymistä seurasivat veriset sisällissodat, johon sotkeutui myös ulkovaltoja. Vuonna 2002 päättyneessä konfliktissa kuoli arviolta 500 000 angolalaista. Vaalien tärkein oppositiopuolue UNITA on sisällissodassa hallitusta vastaan taistellut Kansallinen liitto, eli täysin itsenäisen Angolan puolesta. Viime vuosina Angola on alkanut vaurastua huomattavien öljyvarojensa ansiosta. Hallitus toivoo, että vaalit osoittaisivat maan toipuneen sisällissodasta ja houkuttelisivat ulkomaisia investointeja. Vaikka Angola on eteläisen Saharan suurimpia öljyntuottajia, kaksi kolmasosaa kansasta elää köyhyydessä. AP, AFP, Reuters