Slovenian pääministeri kehotti unohtamaan lahjussyytökset

Slovenian pääministeri Janez Jansa on torjunut häntä kohtaan esitetyt lahjussyytökset järjettöminä maan parlamentin erityisistunnossa. Jansa vaati kansanedustajia unohtamaan aiheen tältä erää ja palaamaan siihen vasta sitten, kun syytöksiin esitetään jotain todisteita.

Ulkomaat

Jansa haluaisi kansanedustajien keskustelevan lahjussyytösten sijasta siitä, miten parantaa kansalaisten elämää tämän kuun parlamenttivaalien kautta.

Jansan mukaan syytösten tavoitteena on vahingoittaa häntä ennen parlamenttivaaleja. Hän sanoi kuitenkin olevansa valmis ottamaan vastuun, jos syytöksiin saadaan todisteita.

Ulkoministeri Dimitrij Rupel kertoi puolestaan kansanedustajille Suomen hallitukselle aiemmin lähettämistään kahdesta nootista. Nooteissa Rupel muun muassa varoitti, että Slovenian ja Suomen suhteet saattavat vaarantua lahjussyytösten takia.

Ulkoministeri vaati jälleen Suomen hallitusta tutkimaan, onko syytöksissä perää.

Slovenian puolustusministeri Karl Erjavec taas vakuutti kansanedustajille, että kauppasopimus Slovenian ja puolustusvälinevalmistaja Patrian kanssa sovittiin mahdollisimman avoimesti, eikä väärinkäytöksiä ole vielä löydetty.

Pääministeri Jansan demokraattipuolue kutsui parlamentin erityisistuntoon YLEn MOT-ohjelmassa esitettyjen lahjussyytösten vuoksi. Yleisradion MOT-ohjelman mukaan lahjuksia on maksettu myös suoraan Slovenian pääministerille Janez Jansalle.

- Syytökset ovat minulle henkilökohtainen painajainen, Jansa sanoo Helsingin Sanomissa.

Slovenian hallitus on antanut Suomelle nootiin väitteiden takia. Jansa sanoo myös kohun sekoittaneen Slovenian vaalitaistelun. Maassa järjestetään parlamenttivaalit vajaan kahden viikon päästä.

Suomen keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan epäilyjä, joiden mukaan Patria on maksanut lahjuksia Sloveniaan.

Slovenia on ostamassa Patrialta 135 panssariajoneuvoa. Kaupan hinta on 278 miljoonaa euroa. Kyseessä on Slovenian suurin sotilaskauppa.

Lähteet: AFP, AP, YLE Uutiset