1. yle.fi
  2. Uutiset

Steven Spielbergiä syytetään Hitchcockin plagioimisesta

Elokuvaohjaaja Steven Spielbergiä epäillään klassikkoelokuvan juonen kopioimisesta. Yhdysvalloissa Spielbergiä ja elokuvastudioita vastaan on nostettu oikeusjuttu, jossa vuonna 2007 julkaistua Disturbia -elokuvaa epäillään Alfred Hitchcockin Takaikkuna-elokuvan kopioksi. Suomessa Disturbia esitettiin nimellä Paranoia.

viihde

Dreamworksia ja sen emoyhtiöitä syytetään elokuvan tekemisestä ilman tekijänoikeuksia. Elokuvan ohjasi D.J. Caruso. Steven Spielberg on jutussa asianomaisena, koska hän on Dreamworks -yhtiön perustaja.

Vuonna 1954 ensi-iltansa saanut Takaikkuna perustui Cornell Woolrichin kirjoittamaan Murder from a Fixed Viewpoint -novelliin. Syytteen nostaneen tahon mukaan Hitchcock oli hankkinut siihen tekijänoikeudet ja Disturbian tekijöiden olisi pitänyt toimia samoin.

Disturbia elokuvassa päähenkilö on tuomioistuimen määräämässä kotiarestissa ja ryhtyy seuraamaan naapuriensa toimia. Pian hän alkaa epäillä naapuriaan sarjamurhaajaksi. Hitchcockin Takaikkunassa juoni on hyvin samankaltainen, tosin päähenkilön pitää kotonaan murtunut ja kipsattu jalka.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi