1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Woody Allenin oopperaohjausta ylistetään

Elokuvaohjaaja Woody Allenin ensimmäinen oopperaohjaus kerää kiitosta kulttuurikriitikoilta. Allenin versio Puccinin Gianni Schicchistä sai ensi-iltansa lauantaina Los Angelesissa.

kulttuuri

Los Angeles Timesin kriitikko Mark Swed kehuu ohjausta neron työksi. Hänen mukaansa Allen onnistuu yhtä aikaa olemaan epäkunnioittava ja uskollinen oopperan musiikille ja hengelle. New York Timesin kriitikko Anthony Tommasini kiittelee teoksen nokkelaa päivitystä ja kekseliästä lavastusta. Varietyn Alan Richin mukaan ooppera on saanut arvoisensa vauhdikkaan esityksen ja aikakaudet ylittävän lavastuksen.

Allen on muuttanut 1300-luvun vaihteen Toscanaan sijoittuvan Gianni Schicchin vanhaksi italialaiseksi filmiksi. Ooppera alkaa seinälle heijastettavilla alkuteksteillä, joissa vilahtelevat pilanimet, kuten Giuseppe Prosciutto ja Aldo Melone. Lavasteet ja asut ovat mustavalkoisia, ja teoksen loppuun on lisätty alkuperäisestä puuttuva verikosto, joka kääntää riekkuvan komedian lopulta draamaksi. Oopperan nimiroolissa nähdään baritoni Thomas Allen, joka ei nimestään huolimatta ole sukua ohjaajalle. Esiintyjälistalta löytyvät myös mm. Jill Grove, Laura Tatulescu, Saimir Pirgu, Andrea Silverstelli ja Lauren McNeese. Lavastus on Santo Loquaston käsialaa. Allen ryhtyi ohjaajaksi Los Angelesin kaupunginoopperan johtajan, tenori Placido Domingon pyynnöstä. Koominen Buffo-ooppera on Puccinin triptyykin kolmas osa ja jäi säveltäjämestarin viimeiseksi kokonaiseksi oopperaksi. Triptyykin kaksi ensimmäistä, tummempisävyistä oopperaa ohjasi William Friedkin, joka tunnetaan myös Manaaja -elokuvan ohjaajana.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi