Suomi haluaa vähentää köyhyyttä kaupankäynnin avulla

Suomi pyrkii vähentämään köyhyyttä kehitysmaissa yhä enemmän kaupankäynnin avulla. Ulkoministeriön uuden linjauksen mukaan Suomi tukee kehitysmaiden integroitumista maailmantalouteen sekä kauppapolitiikan että kehitysyhteistyön avulla.

Kotimaa

Ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Paavo Väyrysen mukaan ulkomaankaupalla ja kehityksellä on selvä yhteys.

- Kokemus on osoittanut, että köyhyyttä voidaan poistaa tehokkaimmin niissä maissa, joissa on saatu aikaan suotuisaa taloudellista kehitystä.

Maissa, jotka ovat ryhtyneet avaamaan rajojaan ja integroituneet maailman markkinoihin, Väyrynen sanoi julkistaessaan Suomen uudet linjaukset tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

- Nämä maat ovat talouskasvun ansioista pystyneet nostamaan ihmisiä köyhyydestä. Samalla valtiot ovat saaneet tuloja köyhyyden vähentämisohjelman rahoittamiseen, Väyrynen totesi.

Väyrysen mukaan kauppaa ja kehitysyhteistyötä on edistettävä erityisesti teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välillä, mutta kasvava merkitys on myös kehitysmaiden keskinäisellä kaupalla ja kehitysyhteistyöllä.

Hänen mielestään kauppaa tukevalla kehitysyhteistyöllä voidaan esimerkiksi vahvistaa kehitysmaiden kykyä neuvotella itselleen edullisia kauppasopimuksia.

Suomi aikoo ulkoministeriö mukaan vuonna 2010 ohjata kauppaa tukevaan kehitysyhteistyöhön kaksi prosenttia kehitysyhteistyömäärärahoista. Lähes miljardin euron määrärahoista summa on noin 20 miljoonaa euroa.

Lähteet: YLE Uutiset