1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomeen esitetään tiukkaa lakia ilmastopäästöjen vähentämiseksi

Kaksi kansanedustajaa on jättänyt eduskunnalle esitykset ilmastolaiksi. Kansanedustajien Tanja Karpela (kesk) ja Annika Lapintie (vas) aloitteet ovat sisältönsä puolesta pitkälti samanlaiset.

luonto

Molemmissa aloitteissa todetaan, että ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on ensiarvoisen tärkeä tavoite. Molemmissa esitetään vähintään EU:n omia tavoitteita vastaavaa päästöjen vähentämistä.

Karpelan ja Lapintien mukaan ilmastopäästöt on saatava laskusuuntaan 10 - 15 vuoden sisällä. Molemmat haluavat lisäksi viiden prosentin vuotuisia päästövähennyksiä, Karpela jo vuodesta 2010 alkaen. Molemmat kansanedustajat asettavat ilmastolain tavoitteeksi, että Suomen kasvihuonekaasupäästöt laskisivat vuoteen 2020 mennessä 38 prosenttia. Tämän jälkeen vähennysten olisi jatkuttava siten, että vuosisadan puolivälissä vähennykset olisivat Lapintien aloitteen mukaan vähintään 60 - 80 prosenttia ja Karpelan aloitteessa 87 prosenttia vuoden 1990 päästötasosta. Lapintien vähennystavoite vastaa EU:n esittämää tasoa, Karpelan on sitä tiukempi. Lapintien lakialoitteessa päästövähennyksiä saavutettaisiin energiankäyttöä tehostamalla ja uusiutuvan energian käyttöönotolla. Aloitteessa ei mainita ydinenergian lisärakentaista päästöjen vähentämisen keinona. Karpela ei ota kantaa päästövähennysten tekniseen toteuttamiseen. Sen sijaan hän esittää ns. hiilibudjetointia, joka tarkoittaa sovittuna aikana sallittujen päästöjen kokonaismäärää. Ympäristöväki vaatii ilmastolakia

Eduskuntatalon portailla oli aamupäivän aikana toistasataa ympäristöjärjestöjen mielenosoittajaa, jotka tuulesta ja sateesta huolimatta muodostivat neljän tunnin ajan ihmisbanderollin. Mielenosoituksen sanoma oli "Ilmastolaki nyt!"

Lailla on paljon kannatusta. Mielenosoittajia kävi tervehtimässä kansanedustajia lähes kaikista eduskuntaryhmistä. Hallitus valmistelee syksyn aikana suuren ilmasto- ja energiapaketin. Esitetystä ilmastolaista voi tulla osa pakettia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi