1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailman suurimman hiukkaskiihdyttimen käynnistys onnistui

Maailman suurin hiukkaskiihdytin on käynnistetty onnistuneesti Sveitsissä. LHC-niminen kiihdytin käynnistyi Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa Cernissä, kun ensimmäinen hiukkassuihku lähetettiin kiertämään liki valon nopeudella 27 kilometriä pitkää tunnelia.

Ulkomaat

LHC:llä pyritään selvittämään aineen rakenteen peruskysymyksiä mallintamalla alkuräjähdyksen jälkeisiä olosuhteita. Kiihdytintä on rakennettu kansainvälisin voimin 20 vuotta. Laitteelle on kertynyt hintaa yli kuusi miljardia euroa.

Kiihdyttimen käynnistys etenee vaiheittain. Tutkijat päästävät protonihiukkaskimpun etenemään vain osan tunnelista kerrallaan. Kun tarvittava hienosäätö on tehty, hiukkassuihku päästetään lopulta kiertämään täyttä ympyrää tunnelissa. Hiukkasia ohjaillaan putkessa jättimäisillä magneeteilla.

Seuraavassa vaiheessa tutkijoiden on määrä laukaista toinen hiukkassuihku kiertämään tunnelia vastakkaiseen suuntaan. Tarkoitus on törmäyttää vastakkaisiin suuntiin kulkevat hiukkaset keskenään, ja selvittää, mitä törmäyksessä tapahtuu.

Laitteisto saadaan täyteen tehoonsa vasta parin kolmen vuoden kuluttua, jolloin tietoa on enemmän tuhansien tutkijoiden käytössä. Heidän joukossaan on pari kymmentä suomalaista asiantuntijaa.

Tutkijat havainnoivat hiukkaskiihdyttimellä tuotettavia protonien törmäyksiä neljällä koeasemalla. Suomalaisasiantuntijoita työskentelee kahdella asemalla.

Hiukkaskiihdyttimellä tehtävän tutkimuksen päätavoitteena on alkeishiukkasten massan selittävän Higgsin hiukkasen eli bosonin löytäminen. Teoriassa hiukkasen olemassaolo osoitettiin jo liki 50 vuotta sitten.

Seuraa tapahtumaa internetistä (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi