Tarja Halonen aiheutti kohun Virossa

Presidentti Tarja Halosen Baltian maita koskevasta lausunnosta on noussut kohu Virossa. Halonen sanoi viime viikolla A-studiossa virolaisten potevan jälkineuvostolaista stressiä. Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ihmettelee YLE Uutisille antamassaan haastattelussa Halosen kannanottoa.

Halonen korosti, että Suomi ei kuulu Pohjois-Baltiaan, vaan se on itäisin pohjoismaa. Halonen puolusteli haastattelussa Suomen varovaista linjaa. Halosen mukaan on hyvä, että EU:ssa on sellaisiakin maita, joilla ei ole posttraumaattista tilannetta. Virossa tämä on tulkittu suoraksi moitteeksi.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on ihmeissään.

- Viro ei ole koskaan arvostellut, eikä tulevaisuudessa arvostele toisen EU-maan ulkopoliittisia päätöksiä. Se ei myöskään arvioi muiden EU-maiden psyykkistä mielentilaa, sanoo Ilves tuohtuneena YLE Uutisten haastattelussa.

Viron presidentin kansliassa ollaan loukkaantuneita ja Ilveksen kommentin sävy kertoo, että Viron ja Suomen virallisiin suhteisiin on tullut särö.

Viro ja Baltian maat ovat varsinkin Georgian kriisin aikana vaatineet Euroopan unionilta tiukempaa Venäjä-politiikkaa. Ilves ei myönnä, että olisi toivonut seuraan myös Suomen poliittista johtoa.

- Jokainen päättää itse osallistumisistaan. Minä koin velvollisuudekseni tukea valtiota, joka oli joutunut aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, Ilves sanoo.

- Viron presidentti ei usko, että Georgian tapahtumat olisivat suoraan vaikuttaneet Itämeren alueen turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen, mutta tälläkin alueella pitäisi vähän muuttaa käsityksiä siitä, mitä voisi tapahtua, hän linjaa.