Image-lehti hakee uutta kansalliskirjailijaa - nettiäänestyksellä

Suomelle etsitään uutta kansalliskirjailijaa. Image-lehden nettiäänestyksessä haetaan Aleksis Kiven tilalle dynaamista uuden ajan kirjailijaa. Äänestystulos julkistetaan Helsingin kirjamessuilla lokakuussa.

kulttuuri

Image-lehden nettiäänestyksessä etsitään dynaamista uuden ajan kirjailijaa korvaamaan nuhjaantunut Aleksis Kivi. Kivestä ei hänen elinaikanaan vielä käytetty nimitystä kansalliskirjailija, kertoo Suomen kielen ja kirjallisuuden professori Jyrki Nummi. Käsite syntyi 1900-luvun alussa. Kansalliskirjailijan valinta on aina epävirallinen, korostaa Jyrki Nummi. - Eihän kansallislauluakaan valita, ei siitä tehdä päätöksiä. Kyseessä on käytäntö, miten puhutaan ja ajatellaan. "Kivi on täysin ylittämätön" Jyrki Nummi ei allekirjoita Image-lehden tuomiota siitä, että Aleksis Kivi olisi liian nuhjaantunut dynaamisen 2000-luvun kansalliskirjailijaksi. - Kivihän on täysin ylittämätön suomalaisessa kirjallisuudessa. Nuhjaantuneisuus kuuluu Kiven kirjailijan- ja runoilijankohtaloon ja sen arvostukseen. Kivi oli lähtöisin köyhistä oloista ja loi myös kirjallisen tuotantonsa hyvin vaatimattomissa oloissa. Nuhjaantuneisuus liittyy köyhän runoilijan myyttiin, ja sillä oli suuri merkitys Kiven maineen muodostumisessa. Jyrki Nummi muistelee, että kun kansallislaulun vaihtamisesta oltiin aikoinaan tekemässä eduskunta-aloitetta, hankkeesta älyttiin viisaasti luopua. Näin herkissä asioissa kannattaa unohtaa virallisuus ja olla mukana ainoastaan leikkimielellä. - Tällaiset äänestykset ja valinnat eivät takaa mitään muuta kuin mitä äänestyksillä yleensäkin saavutetaan: joku on enemmän ja joku toinen vähemmän suosittu. Kuka sitten edustaisi tällaista instituutiota kuin kansalliskirjallisuus, ja tekisi päätöksiä valita kansakunnan johtava kirjailija? Ei kai Image-lehti vielä ole tällaisessa asemassa, pohdiskelee Nummi. Äänestyksellä pyritään provosoimaan Ei Imagekaan aivan tosissaan tähän äänestykseen ole lähtenyt. Lehden tarkoitus on herättää ajatuksia ja pyrkiä vähän provosoimaan. Uuden kansalliskirjailijan pitäisi täyttää Image-lehden mielestä seuraavat kolme kriteeriä: hän on elossa, hän on kirjoittanut lukemisen arvoisen teoksen 2000-luvulla ja hänen teoksensa kertovat oivaltavalla tavalla suomalaisuudesta. Professori Jyrki Nummi valitsi kaksi vuotta sitten kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan ja aloitti julkistustilaisuudessa puheensa seuraavasti: "Hyvät suomalaisen romaanin ystävät. Aloitan kysymällä, mitä yhteistä on missikisoilla, akateemisilla virantäytöillä ja kirjallisuuspalkinnoilla. Ja vastaan: näissä kisoissa tehdään aina vääriä valintoja." Anna-Leena Härkönen kärjessä

Kivi vaihtoon! -äänestyksen kärjessä on tällä hetkellä kirjailija Anna-Leena Härkönen. Jyrki Nummi, miten kommentoitte?

- Mikäs siinä. Hauska kuulla, että Anna-Leena Härkösestä on tulossa seuraava kansalliskirjailija, nauraa Nummi.

- Luulen, että tätä tehdään aika leikkisästi, ja katsotaan ajan suosituimmat kirjailijat läpi. Sitten voidaan katsoa pysyykö tällainen titteli kirjailijan harteilla pidemmän aikaa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset