1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Arvio: Kummeli - Alivuokralainen ei toimi elokuvana

Kummeli-ryhmä on siirtänyt teatterikatsomoita jo vuosia naurattaneen näytelmän valkokankaalle, mutta leffa lähinnä vaivaannuttaa. Kummeli - Alivuokralainen on elokuvana toimimaton puskafarssi, jossa nähdään ohuita päähahmoja, väsyneitä vitsejä ja erikseen ennätysmäärä väsyneitä homovitsejä.

kulttuuri

Munuaissiirtokirurgi Lauri Mustonen (Mikko Kivinen) ja yliopiston hyönteistutkija Pauli Bergström (Heikki Silvennoinen) asuvat siivoa elämää loisteliaassa kimppakämpässä. Kaikki muuttuu, kun uusi vuokraisäntä, vääpeli Molotov (Heikki Hela) päivittää miesten asunnon vuokran oikealle tasolleen. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää etsiä alivuokralainen.

Asuntoon muuttaa ensin Molotovin isotäti, sukutaustoista tarkka Lydia Molotova (Tuija Ernamo) karjalaisen piikansa (Mari Turunen) kanssa ja sitten kävelevä homoklisee Robban (Timo Kahilainen). Kämppisparin käskevä osapuoli Lauri yrittää pitää kiinni menneestä, mutta kukaan ei enää kuuntele. Tiukkapipoisen miehen kiihtyvä alamäki on elokuvan kantava teema.

Elokuva perustuu Tampereen teatterissa vuodesta 2003 pyörineeseen näytelmään, jonka on nähnyt jo 100 000 katsojaa. Käsikirjoittajat ovat samat, ja niin on suuri osa näyttelijöistäkin, joskin osin eri rooleissa.

"Homoilla menee kaikki putkeen"

Alivuokralainen tekee epävirallisen Suomen ennätyksen epäonnistuneissa yrityksissä repiä huumoria homoista. Vitsit eivät ole uusia tai uudessa paketissa, eikä ääliömäisyyttä toisaalta viedä niin pitkälle, että huumoria syntyisi hyvän maun rajojen rikkomisesta. Vaivaannuttavia sketsejä vain virtaa valkokankaalle liki homofobisella tahdilla. "Ai kaappi vai, pitäiskö mun sit mennä takasin kaappiin vai?" Jestas. Stailaajahomojen parodiointi sopi lavalle viisi vuotta sitten, kun Sillä silmällä oli vasta alkanut Amerikassa. Nyt, kun ohjelman suomalaisversiokin on jo menneisyyttä, naismainen homo on yhtä suuri komiikkageneraattori kuin se ainainen homodiskokohtaus. Elokuvassa nähdään toki sellainenkin. Robban ja hänen homoystävänsä häsläävät napapaidoissa, lässyttävät, diivailevat ja poseeraavat pylly metrin verran ulkona. Alivuokralaisen nähtyään toivoo todella, että marsalkka Mannerheim on tulevassa suurelokuvassa umpihetero. Muuten Heikki Vihisen käsikirjoitus voi tehdä Suomi-kuvalle sellaista tuhoa, ettei sitä korjata edes talvisodan ihmeellä. Hela nousee vaihteeksi valokeilaan

Kummelin perinteinen tähtikaksikko Heikki Silvennoinen ja Timo Kahila jäävät Alivuokralaisessa vähemmälle huomiolle. Toki he ovat yhtä taitavia esiintyjiä kuin ennenkin, mutta hahmojen huumori- ja tragediakerroin on heikko. Pauli on vain kovin kiltti ja Robban kovin homo. Sama vaivaa monia muitakin rooleja. Käsikirjoitus ei anna tarpeeksi tilaa tai ole riittävän härski, jotta hahmoista saisi irti komiikkaa. Poikkeuksena tästä on Heikki Helan esittämä vääpeli, joka on pääroolien parasta antia. Juoppo ja tyhmä öykkäri on yhtä aikaa raivostuttava ja sympaattinen. Elokuvan ykköshahmo on kuitenkin homo-Robbanin isä, aatelinen sikafarmari Pena. Se, että Oiva Lohtanderin tulkitsema kreivi pääsee valkokankaalle vain muutamia kertoja, on liki rikollista. Missä on paras A-ryhmä?

Elokuvaa vaivaa liian suora käännös teatterista. Kun yleisön eläytyminen on eri luokkaa kuin teatterikatsomossa, sketsit eivät kolahda. Katsoja jää odottamaan vitsin huipennusta, joka meni jo.

Pettymyksen elokuvasta tekeekin se, että Kummeli-ryhmä osaa olla välillä aivan nerokas. Käsikirjoittajat Kahilainen ja Vihinen ovat synnyttäneet kahdestaan ja osana kirjoittajaryhmää loistavia hahmoja ja tilanteita, jotka sitten näytellään sydämellä. Etenkin Kummeli Kultakuumeen (1997) hullut, raggarit, homot ja natsit ovat vieläkin osa monen sekoiluhuumorin ystävän vitsivarastoa. Toivottavasti Alivuokralainen jää vain välityöksi jonkin suuremman ja älyttömämmän muhiessa Suomen parhaimpiin kuuluvan koomikkoryhmän alitajunnassa.

Kummeli - Alivuokralainen elokuvateattereissa 12.9. Ville Laakso, YLE Uutiset (siirryt toiseen palveluun) Mitä mieltä sinä olet elokuvasta tai arviosta? Voit yhä kommentoida myös (siirryt toiseen palveluun)Erottamattomat-elokuvan (siirryt toiseen palveluun) arviota.

Lue seuraavaksi