Australia yrittää pelastaa joen ostamalla peltoja

Australian hallitus pyrkii pelastamaan vesipulasta kärsivän Darling-joen ostamalla runsaasti vettä kuluttavan puuvillatilan. Luonto ja miljoonat ihmiset ovat riippuvaisia jokialueen vedestä.

luonto

Uuden Etelä-Walesin länsiosassa sijaitseva Toorale Stationin puuvillafarmi on kooltaan suurempi kuin Singapore. Sen vedenkulutus on ollut miljardeja litroja vuodessa.

- Veden palauttaminen Darlingiin käynnistää joen toipumisen, uskoo Australian ilmastonmuutosministeri Penny Wong.

Liittovaltio ja Uuden Etelä-Walesin osavaltiohallinto maksoivat tilasta noin 13 miljoonaa euroa. Bourken kaupungin lähellä sijaitseva 910 neliökilometrin puuvillatila aiotaan muuttaa luonnonpuistoksi.

Maataloustuottajien puolia pitävien konservatiivipoliitikkojen mukaan hallituksen päätös on kohtalokas isku Bourken alueen työllisyydelle.

Australian työväenpuolue on ottanut keinokastelutilat tarkan syynin alle noustuaan valtaan viime joulukuussa. Australia on kärsinyt viime vuosina ankarasta kuivuudesta. Tilanteen uskotaan pahenevan dramaattisesti ilmaston lämmetessä.

Darling on toinen pääjoki Murray-Darling-jokialueella, joka kattaa yli 40 prosenttia Australian maataloustuotannosta. Miljoonat ovat riippuvaisia alueen vedestä.

Reuters