1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Entinen ulkoministeri Aso nousemassa Japanin pääministeriksi

Japanin entinen ulkoministeri, 67-vuotias Taro Aso, on nousemassa liberaalidemokraattien uudeksi puheenjohtajaksi ja Japanin uudeksi pääministeriksi.

Ulkopoliittisena haukkana tunnettu Aso johtaa selvästi sekä Asahi Shimbun -lehden että Yomiuri Shimbun -lehden pääministeripörssejä, joihin lasketaan kannatuslukuja liberaalidemokraattien kansanedustajista ja puolueen alueorganisaatioista.

Asolla on neljä kilpailijaa, jotka ovat jo nyt jäämässä selvästi hänen taakseen. Kampanja liberaalidemokraattien puheenjohtajaksi alkoi keskiviikkona. Johtaja valitaan 22. syyskuuta ja parlamentti valinnee Ason pääministeriksi heti sen jälkeen. Yllätyksiä ei ole odotettavissa.

Ason ennakkkosuosion syiksi mainitaan muun muassa, että hän on tehnyt töitä maaseudun elinolosuhteiden parantamiseksi. Hän on myös valmis kasvattamaan julkisia menoja, vaikka Japani on liusumassa taantumaan.

Nykyinen pääministeri, epäsuosittu Yasuo Fukuda, ilmoitti erostaan yllättäen viime viikolla perustellen eroa liberaalidemokraattien suosion laskulla.

Uuden pääministerin ensimmäisiin tehtäviin tullee ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestäminen ehkä jo marraskuussa.