Hyvä rasva saattaa pidentää ikää ja suojata dementialta

Kalan ja muun ravinnon terveelliset rasvahapot voivat uusien tutkimusten perusteella ehkäistä dementiaa ja auttaa iäkkäitä elämään pitempään.

Ulkomaat

Uusimmassa American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä rasvahappojen vaikutuksia iäkkäiden terveyteen käsitellään peräti kolmessa eurooppalaistutkimuksessa.

Tulosten perusteella omega-3-rasvahappojen runsaus veressä liittyy selvästi pienentyneeseen riskiin sairastua dementiaan, mutta rasvahappojen määrän lisäksi myös niiden keskinäiset suhteet vaikuttavat riskiin.

Dementiaan sairastumisen riski on suurentunut vanhuksilla, joiden veressä on suhteellisesti enemmän omega-6-rasvoja kuin omega-3-rasvoja, vaikka niitäkin olisi paljon. Myös arakidonihapon runsaus suhteessa dokosaheksaeenihappoon lisäsi riskiä.

Norjalaistutkimuksessa monityydyttymättömän eikosapentaeenihapon (EPA:n) paljous veressä liittyi puolestaan huomattavasti pienempään kuolleisuuteen kolmen vuoden seurannan aikana. Tämä havaittiin tutkimalla iäkkäitä ja hauraita sairaalapotilaita.

Yhdessä tulokset vahvistavat ja laajentavat jo nyt kattavaa näyttöä omegarasvahappojen terveellisyydestä. Ne viittaavat myös siihen, että parhaiten rasvojen hyödyt saa pitkän ajan kuluessa ruoasta eikä seitsemänkymppisenä kalaöljykapseleista. Uutispalvelu Duodecim