Hurrikaani Ike halvaannutti Houstonin - Katso videot

Hirmumyrsky Ike on halvaannuttanut Houstonin miljoonakaupungin ja aiheuttaa laajoja tulvia Texasin etelärannikolla. Miljoonat ihmiset ovat jääneet ilman sähköä. Hurrikaanista trooppiseksi myrskyksi heikentynyt Ike etenee nyt sisämaassa.

Ulkomaat

Tulvavesi on korkealla erityisesti Galvestonin kaupungissa, jonka kohdalla myrsky rantautui. Tulvan alle on jäänyt tuhansia asuin- ja liikerakennuksia.

Houstonin miljoonakaupungin keskustassa myrskytuuli piiskaa pilvenpiirtäjiä. Tuuli on repinyt talojen kattoja ja rikkonut ikkunoita; vesi on paikoin noussut kaduille. Kaatuneet puut ja sähkötolpat hankaloittavat liikennettä.

Sähköt ovat katkenneet yhteensä yli kolmelta miljoonalta taloudelta. Houstonissa sähköä on vain kaupungin ydinkeskustassa ja sairaaloissa. Sähköyhtiöiden mukaan linjojen korjaaminen saattaa paikoin viedä viikkoja.

Hurrikaani iski Texasin rannikolle aamuyöllä paikallista aikaa, aamupäivällä Suomen aikaa. Se on nyt heikentynyt trooppiseksi myrskyksi ja sen ennustetaan jatkavan matkaansa lauantain aikana Texasin itäosien halki Arkansasiin.

Oklahoman, Arkansasin, Missourin ja Michiganin asukkaita on varoitettu rankoista sateista viikonlopun aikana.

Sata tuhatta uhmasi myrskyä Yli miljoona rannikkoalueen asukasta pakeni hurrikaania turvallisemmille alueille sisämaahan. Kaiken kaikkiaan noin sata tuhatta texasilaista kuitenkin uhmasi viranomaisten evakuointimääräyksiä ja jäi myrskyalueelle.

Galvestonin kaupungissa viranomaiset ovat lähettäneet partioita kaduilla arvioimaan tuhoja.

- Emme vielä tiedä mitä tulemme löytämään, Galvestonin pormestari Lyda Ann Thomas sanoi.

- Toivomme, että löydämme tänne jääneet ihmiset hengissä ja hyvissä voimissa.

Öljyntuotanto pysähdyksissä

Yli viidesosa Yhdysvaltain öljyntuotannosta on pysähdyksissä Iken takia, minkä on pelätty nostavan öljyn ja polttoaineen hintaa huimasti.

Yhdysvaltain presidentin George Bushin mukaan viranomaiset seuraavat polttoaineen hintaa tarkasti, jotta kuluttajat eivät joutuisi kärsimään liikaa myrskyn vaikutuksista.

Lähteet: Reuters, AP, AFP