Makedonialainen hautausmaa kertoo suuruuden ajoista

Aleksanteri Suuren synnyinkaupungista on löytynyt iso arkeologinen aarre: kultakoruja, aseita ja keramiikkaa.

Esineet paljastuivat muinaiselta hautapaikalta läheltä tuolloisen Makedonian kuningaskunnan pääkaupunkia Pellaa. Alue on nykyisin Pohjois-Kreikkaa.

Arkeologit löysivät 43 hautaa vuosilta 650 - 279 ennen ajanlaskumme alkua. Kreikan kulttuuriministeriön mukaan kiinnostavimpia ovat 20 sotilaan haudat noin 2 500 vuoden takaa. Osa vainajista oli saanut mukaan hautaan pronssikypäränsä sekä rautamiekkansa ja -veitsensä. Heidän silmänsä, suunsa ja rintansa oli peitetty lehtikulta-arkeilla, joka oli kuvioitu taidokkaasti leijonilla ja muilla kuninkaallista valtaa symboloivilla eläimillä. Samalla vahvistui olettamus siitä, että makedonialaiset kävivät kauppaa meren yli jo 2 600 vuotta sitten.

Kahdeksanvuotisen projektin aikana päivänvaloon on tullut jo 900 hautaa. Kaivausten johtajan Pavlos Chysostomoun mukaan löydöt vahvistavat sitä käsitystä, että Makedonian yhteiskuntaa hallittiin sotilaallisesti.

Nyt löydetyissä haudoissa lepäsi myös 11 naista samalta ajalta kuin soturivainajat. Naisten hautaan oli laitettu kultaisia ja pronssisia kaulakäätyjä, korvarenkaita ja rintakoruja.

Muut haudat ovat peräisin Aleksanteri Suuren kuoleman paikkeilta. Soturikuningas kuoli vuonna 323 ennen ajanlaskumme alkua.