1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viikonloppuiltoihin varaudutaan pienliikkeissä

Kaupan työntekijät joutuvat usein työskentelemään turvattomissa oloissa, kun he joutuvat tekemisiin päihtyneiden tai väkivaltaisten asiakkaiden kanssa.

Vaikka kauppojen vartiointia on viime vuosina lisätty, syrjäisissä pikkuliikkeissä ja kioskeissa työskennellään pitkiä aikoja yksin. Varsinaiset väkivaltatilanteet ovat kuitenkin harvinaisia.

Siitä huolimatta vuosittain yli kolmannes vähittäiskaupan työntekijöistä kertoo kokeneensa työpaikallaan turvattomuutta tai fyysisen väkivallan uhkaa. Muutama prosentti myyjistä joutuu vaaratilanteisiin viikoittain.

Helsinkiläisen elintarvikekaupan myyjät varautuvat useimmiten viikonloppuiltoihin sijoittuviin uhkatilanteisiin etukäteen.

Apulaispäällikkö Esa Kälkäjä helsinkiläisestä Vallilan Alepasta kertoo, että työvuoro miehitetään vähintään kahdella ihmisellä. Sen lisäksi kaupoissa on kiertävä vartiointi, digitaalinen kameravalvonta, ja tarvittaessa saadaan virka-apua. Vartijapalveluiden käyttö lisääntynyt

Työturvallisuuslain mukaan työnantajien on varmistettava työntekijöidensä turvallisuus. Isot liikeketjut antavat myyjille koulutusta uhkatilanteita varten, mutta osa tinkii turvallisuudesta.

Osa kaupoista turvautuu vartijapalveluihin, jonka käyttö kaupan alalla onkin tasaisesti lisääntynyt viime vuosina. Turvallisuuden tunne ei kuitenkaan välttämättä ole kiinni hintavista vartiointipalveluista ja turvalaitteista.