1. yle.fi
  2. Uutiset

Hurrikaani Ike halvaannutti Houstonin - pelätyimmiltä tuhoilta vältyttiin

Ike-myrsky on halvaannuttanut Houstonin miljoonakaupungin ja aiheuttanut laajoja tulvia Texasin etelärannikolla. Viranomaisten mukaan tuhot kuitenkin ovat jäämässä jonkin verran pelättyä pienemmiksi. Hurrikaanista trooppiseksi myrskyksi heikentynyt Ike etenee nyt sisämaassa.

Ulkomaat

Tulvavesi on korkealla erityisesti Galvestonin kaupungissa, jonka kohdalla myrsky rantautui. Tulvan alle on jäänyt tuhansia asuin- ja liikerakennuksia. Yhdysvaltain neljänneksi suurimmassa kaupungissa Houstonissa myrskytuuli on repinyt talojen kattoja ja rikkonut ikkunoita. Vesi on paikoin noussut kaduille. Kaatuneet puut ja sähkötolpat hankaloittavat liikennettä. Sähköt ovat katkenneet yhteensä yli kolmeltamiljoonalta taloudelta. Houstonissa sähköä on vain kaupungin ydinkeskustassa ja sairaaloissa. Sähköyhtiöiden mukaan linjojen korjaaminen saattaa paikoin viedä viikkoja. Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministerin Michael Chertoffin mukaan viranomaisilla on vahvistamattomia tietoja joistain myrskyn aiheuttamista kuolemantapauksista. Texasin kuvernöörin Rick Perryn mukaan viranomaisten pahimmat mahdolliset uhkakuvat eivät kuitenkaan toteutuneet. Ike iski Texasin rannikolle aamuyöllä paikallista aikaa, aamupäivällä Suomen aikaa. Se on nyt heikentynyt trooppiseksi myrskyksi ja sen ennustetaan jatkavan matkaansa lauantain aikana Texasin itäosien halki Arkansasiin. Oklahoman, Arkansasin, Missourin ja Michiganin asukkaita on varoitettu rankoista sateista viikonlopun aikana. Satatuhatta uhmasi myrskyä Yli miljoona rannikkoalueen asukasta pakeni hurrikaania turvallisemmille alueille sisämaahan. Kaiken kaikkiaan noin satatuhatta texasilaista kuitenkin uhmasi viranomaisten evakuointimääräyksiä ja jäi myrskyalueelle. Galvestonin kaupungissa viranomaiset ovat lähettäneet partioita kaduilla arvioimaan tuhoja. - Emme vielä tiedä mitä tulemme löytämään, Galvestonin pormestari Lyda Ann Thomas sanoi. - Toivomme, että löydämme tänne jääneet ihmiset hengissä ja hyvissä voimissa. Bush: Vaara ei ole vielä ohi

Yhdysvaltain presidentti George Bush on julistanut Texasin kansalliseksi tuhoalueeksi hirmumyrsky Iken aiheuttamien vahinkojen takia. Bush määräsi myrskyalueille liittovaltion apua tukemaan osavaltion ja paikallisviranomaisten jälleenrakennustyötä.

Aiemmin lauantaina Bush luonnehti hurrikaania valtavaksi myrskyksi ja totesi, ettei sen aiheuttama vaara ole vielä ohi.

- Tämä on valtava myrsky, joka aiheuttaa paljon vahinkoa sekä Teksasissa että Louisianassa, Bush sanoi.

Yli viidesosa Yhdysvaltain öljyntuotannosta on pysähdyksissä Iken takia, minkä on pelätty nostavan öljyn ja polttoaineen hintaa huimasti. Bushin mukaan viranomaiset seuraavat polttoaineen hintaa tarkasti, jotta kuluttajat eivät joutuisi kärsimään liikaa myrskyn vaikutuksista.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi