1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU pitää romanikokouksen

Romanien syrjintä Euroopassa on esillä tiistaina Brysselissä, jossa järjestetään ensimmäinen EU-tason romaniasioihin keskittyvä huippukokous. Kokouksessa käsitellään muun muassa käytännön toimia, joilla romanivähemmistön asemaan on puututtu eri maissa.

Euroopan komissio toteaa tuoreessa raportissaan, että miljoonat romanit kohtaavat Euroopassa jatkuvaa syrjintää. EU:n rakennerahastoista on ohjattu 2000-luvulla satoja miljoonia euroja heidän asemansa kohentamiseen.

Tilannetta puidaan tiistaina Brysselissä, jonne kokoontuu nimekäs joukko ministereitä, EU-parlamentaarikkoja, komissaareja ja romanijärjestöjen edustajia.

- Romaniväestön sosiaalinen asema on erittäin heikko, hyvin suuri osa romaneista elää äärimmäisessä köyhyydessä eli köyhyysrajan alapuolella. sanoo Brysselissä kokousta seuraava Euroopan Romanifoorumin varapuheenjohtaja Miranda Vuolasranta.

Euroopan komissio on tänä vuonna selvittänyt, mitä integraatiotoimia jäsenvaltioissa on tehty. Nyt arvioidaan, ovatko ne riittäviä vai eivät.

Komissio vie vastuun jäsenmaille

Erityisen räikeinä romanien vaikeudet ovat tulleet esiin uusissa EU-maissa Bulgariassa ja Romaniassa. Miranda Vuolasrannan mukaan osa ongelmaa on, ettei romaneita itseään ole huolittu riittävästi mukaan heitä koskevien hankkeiden suunnitteluun.

Euroopan komissio taas toteaa omalta osaltaan, että se voi kyllä valvoa syrjinnän vastaisen lainsäädännön toteutumista, mutta romanien aseman parantaminen arjessa kuuluu viime kädessä jäsenmaille itselleen.

Yksi tiistain kokouksen kuumista aiheista onkin, tarvitaanko unionissa uusi laaja romaneita koskeva strategia, joka olisi jäsenmaiden kannalta sitovampi kuin tähänastiset suositukset.

Komissiossa on kuitenkin haluttu edetä varovasti, eikä sellaista ole ainakaan toistaiseksi näköpiirissä.

Romanien tilanteeseen palataan todennäköisesti loppuvuodesta Ranskan EU-puheenjohtajakauden viimeisessä huippukokouksessa. Silloin EU-johtajilta toivotaan jonkinlaista sitoumusta jatkotoimista.