1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaistutkijat löysivät uutta tietoa syövän synnystä

Suomalaiset tutkijat ovat paljastaneet uutta tietoa syövän syntymekanismeista. VTT:n ja Turun yliopiston yhteinen tutkimusryhmä ratkaisi syöpätutkijoita vuosikymmeniä askarruttaneen kysymyksen siitä, miksi solu tarvitsee ympäröivää kudosta jakautuakseen.

Professori Johanna Ivaskan johdolla tehty tutkimus osoittaa, että ympäröivästä kudoksesta irtautunut solu ei pysty jakautumaan normaalisti, mikä aiheuttaa solun perimään syövälle altistavia muutoksia.

Tutkijat ovat tienneet jo kymmeniä vuosia, että ihmisen solujen pitää olla oikealla paikallaan elimistössä, sitoutuneena kudokseen, jotta ne voivat jakautua normaalisti. Joutuessaan irralleen kudoksesta normaalit solut eivät pysty jakautumaan ja kuolevat.

Tutkijaryhmän mikroskooppikuvat paljastivat, että jakautuva solu ankkuroi itsensä jakautumisen eri vaiheissa integriini-nimisillä soluntarttumisreseptoreilla.

Solu, jonka ankkurimolekyylit eivät toimi, joutuu irralleen, jakautuu epänormaalisti. Tämä on puolestaan mahdollinen alku syövälle. Häiriintynyt solujakautuminen syövän taustalla VTT:n ja Turun yliopiston tutkijat löysivät yhteistyössä professori Olli Kallioniemen tutkimusryhmän kanssa todisteita myös siitä, että ankkurointimekanismi on häiriintynyt joissain munasarjasyöpätapauksissa ja eturauhassyövän etäpesäkkeissä. Löydös tukee tieteessä jo viime vuosisadan alussa esitettyä hypoteesia siitä, että epänormaali solujakautuminen olisi yksi syövän syntymekanismi. Syöpä kiihdyttää itse itseään Tutkimusryhmän mukaan tulokset avaavat täysin uusia näkökulmia syövän synnyn alkuvaiheisiin sekä siihen, miten syöpäkudoksessa tapahtuvat muutokset edistävät syövän jatkuvaa muuntumista yhä pahanlaatuisemmaksi ja aggressiivisemmaksi kasvaimeksi. Solujen muuttuessa riippumattomiksi ankkurointimekanismeista syntyy noidankehä, jossa kiihtyvällä vauhdilla tapahtuvat perimän muutokset mahdollistavat yhä aggressiivisemmaksi kehittyvän taudin. Tutkimustulokset on julkaistu solu- ja kehitysbiologian alan huippulehdessä Developmental Cellissä.