Obama kirii etumatkaa McCainiin

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokas Barack Obama on tehnyt pienen pesäeron republikaanien John McCainiin, kertovat tuoreet mielipidemittaukset. CBS Newsin ja New York Timesin kyselyn mukaan Obaman kannatus on 48 ja McCainin 43 prosenttia.

Ulkomaat

McCainin kannatus nousi republikaanien puoluekokouksen aikana hieman kilpailijaansa suuremmaksi, mutta kokouksen päätyttyä varsinkin sitoutumattomat äänestäjät ja naiset ovat siirtyneet Obaman taakse.

Valtakunnallisesti Obama johtaa sitoutumattomien äänestäjien osalta prosenttiluvuin 46 - 41 ja naisten osalta 54 - 38. Obaman kannalta huolestuttavaa on se, että kannatuksen lisäys näyttää kohdistuvan niihin osavaltioihin, joissa hän oli jo ennestään johdossa. Tärkeissä osavaltioissa tilanne pysynyt samana

Yhdysvalloissa presidenttiehdokkaat kilpailevat osavaltioiden valitsijamiehistä, jolloin osavaltiossa eniten ääniä saanut saa osavaltion kaikki valitsijamiehet. Niissä ratkaisevan tärkeissä osavaltioissa, joissa tilanne aikaisemmin on ollut tiukka, ei mainittavaa muutosta ole tapahtunut.

CNN-yhtiö ja Time-lehti ovat tehneet kyselyn juuri näissä vaa'ankieliosavaltioissa, joita ovat muun muassa Florida, Ohio, Indiana, Pohjois-Carolina ja Wisconsin.

Kyselyn mukaan Floridassa tilanne on aivan tasan. Ohiossa ja Wisconsinissa Obama johtaa pienellä erolla, kun taas Pohjois-Carolinassa McCainilla on äärimmäisen niukka johto. Indianassa McCainilla on kuuden prosenttiyksikön etumatka.

Lähteet: AFP