1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Italia vetää mozzarellaansa myynnistä

Euroopan komissio on tyytyväinen Italian päätökseen vetää saastunutta mozzarellaa myynnistä eikä aio ryhtyä jatkotoimiin. Aiemmin EU varoitti, että se saattaa kieltää italialaismozzarellan tuonnin alueelleen kokonaan.

Kuva: ITAR

Italian terveysministeriön mukaan markkinoilta vedetään 25 yhtiön Campanian alueella valmistamaa mozzarellaa.

Myynnistä poistettava juusto on valmistettu tiloilla, joiden käyttämästä maidosta on löytynyt syöpää aiheuttavaa dioksiinia.

Euroopan komission mukaan maa on luvannut myös valvoa juuston valmistusta jatkossa tiukemmin ja varmistaa, että jatkossa dioksiinipitoisuudet pysyvät EU:n asettamissa rajoissa.

Italian viranomaisten mukaan saastunutta mozzarellaa ei ole viety ulkomaille.

Ranska ei kielläkään mozzarellan myyntiä Ranska on pyörtänyt päätöksensä kieltää Italian Campanian alueelta tulevan mozzarellan myynnin. Ranskan maatalousministeri sanoi aiemmin, että kyseessä oli varotoimenpide ennen kuin varsinaiset testit juuston turvallisuudesta valmistuivat. Ranskan maatalousministeriö sanoo tyytyvänsä Italian viranomaisten selvitykseen, jonka mukaan saastunutta juustoa ei ole viety ulkomaille. Härät laiduntaneet saastuneilla mailla

Campanian alueen mozzarellajuusto valmistetaan vesipuhvelinmaidosta. Italian viranomaiset ovat löytäneet 66 Campanian alueen maitotilan tuottamasta puhvelinmaidosta vaarallisen määrän syöpää aiheuttavaa dioksiinia.

Puhvelihärät ovat laiduntaneet mailla, joiden uskotaan saastuneen laittomasta teollisuusjätteen sijoittamisesta.

Tavalliselle kuluttajalle vaara ei kuitenkaan ole kovin suuri, sillä saastunutta mozzarellaa pitää syödä valtavia määriä usean kuukauden ajan ennen kuin se vaikuttaa terveyteen.