1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valeskorpioneista kaivataan havaintoja

Valeskorpionit ovat 1 - 5 millimetrin pituisia ja ruskeasävyisiä pieniä hämähäkkieläimiä. Parhaiten valeskorpioneja löytää seulomalla kariketta ja puiden onkaloiden puupurua.

Suomen ympäristökeskus toivoo kansalaisilta havaintoja valeskorpioneista. Ne ovat pieniä hämähäkkieläimiä, jotka muistuttavat saksiraajojensa takia hieman skorpioneja. Valeskorpionit ovat kuitenkin ihmisille täysin vaarattomia.

Suomessa on tähän mennessä tavattu 16 valeskorpionilajia. Niiden elintavat ja levinneisyys tunnetaan puutteellisesti.

Ympäristökeskuksen tutkijat kaipaavatkin nyt yleisöltä havaintoja ja näytteitä erityisesti voidakseen tarkentaa valeskorpionien levinneisyystietoja. Tutkijoille voi postittaa löytämänsä valeskorpionin tai havaintotiedot itse määrittämästään yksilöstä.

Tutkijoiden tavoitteena on kirjoittaa Suomen ensimmäinen lukkien ja valeskorpionien määritysopas. Sen on suunniteltu valmistuvan vuonna 2014.

Parhaiten valeskorpioneja löytää seulomalla kariketta ja puiden onkaloiden puupurua.

Valeskorpionit ovat 1 - 5 millimetrin pituisia ja ruskeasävyisiä. Niillä on kahdeksan jalkaa ja parilliset pitkät sakset. Ruumis on soikea tai pisaran muotoinen.

Saksiensa takia valeskorpionit muistuttavat hieman skorpioneja, vaikkei niillä olekaan myrkkypistintä takapäässään. Valeskorpionit eiät ole ihmiselle vaaraksi, vaan pikemminkin hyödyksi, sillä ne saalistavat esimerkiksi pölytäitä.