Ajatuskupla: Palkka sulle ja mulle

Suomalaiset ovat viime ajat nauraneet kreikkalaisille, jotka saavat palkkaansa lisän siitä, että osaavat käyttää kopiokonetta tai tulevat ajoissa töihin. Suomen pitkät lomat puolestaan saavat jenkkien leuat loksahtamaan alas. Työstä saatava korvaus ja etenkin sen määrittely ei ole mitenkään helppo asia, tietää Tarja Hiltunen

Palkka ja työsuhde-edut
Palkkakuitti, jossa näkyvät eläkemaksut.
YLE

Palkoista on nyt riittänyt puhetta enemmän kuin koskaan. Normaali keväinen työnantajien ja palkansaajajärjestöjen vääntö lakkouhkineen on lastenleikkiä siihen verrattuna, mitä intohimoa tilipussin koko on kansassa tällä kertaa herättänyt.

Suomalaisethan ovat työstä saamastaan korvauksesta samaa mieltä vain todetessaan, että itse saa liian vähän ja naapuri liian paljon. Omaa palkkaa ei olla valmiita paljastamaan. Suomalainen vaikenee kahdella kielellä, myös tilipussin koosta. Edes kuuma saunanlaude ei saa suomalaista avautumaan tuloistaan. Käsi ylös kuka tietää sentilleen puolison saaman palkan.

Finnairin johtajien saamat työssäpysymiskorvaukset samaan aikaan kun työntekijät ovat valmiita vapaaehtoisesti leikkaamaan palkastaan pitääkseen työpaikkansa ovat kuohuttavimmasta päästä kevään palkkakeskustelua. Äläkän saa myös aina aikaan kansanedustajien palkankorotus.

Keskustelupalstoilta on helposti poimittavissa arvostus eri ammattiryhmien palkkoja kohtaan. Turhia tuhlauskohteita ovat kansanedustajien lisäksi erityisesti kuntien virkamiesten palkat. Siellä ne vaan istuvat hallintopalatseissaan ja juovat kahvia päivät pitkät. Pois vaan, huutavat kapitaalit. Työn alle kaatuva kaupungin virkamies purskahtaa itkuun ja jatkaa pitkän päivän tekoa, jotta rakentajat saavat rakennuslupansa kuntoon ja vanhainkodeille löytyy kesäksi mummojen ja pappojen hoitajia.

Mitä pitäisi maksaa controllerille, puhelinmyyjälle tai tutkijalle? Kenen työ on arvokasta ja kenen ei? Kuka ansaitsee työstään ison kasan rahaa? Suomalaiset ovat perinteisesti arvostaneet tilastoissa lääkärin ammatin ykkössijalle. Pitkä koulutus ja vastuullinen työ, palkankin pitää olla hyvä. Vaan onko viisituhatta euroa keikkalääkärin viikonlopun päivystyksestä kuitenkin liikaa. Varsinkin kun päivystävä lääkäri päivystää kotona. Entä opettaja? Ammatti on arvostetuimmat-tilastoissa yleensä kolmen joukossa, vaan ne 10 kesälomaviikkoa, ai ai. Taas vaihtuu näppäimistössä teksti kapitaalille.

Oikeasti joillakin on liian pieni palkka ja joillakin taas liian iso. Palkan oikeudellisuus kai selviää vaan kysymällä, mitä toinen työkseen oikein tekee. Niin, oletko itse kysynyt esimieheltäsi, voisitko saada lisää palkkaa?