NÄKÖKULMA: Kuvataiteen vastaisku

Kotimainen kuvataidekenttä paljasti tänään salaisen aseensa: iso joukko Suomen merkittävimpiä nykytaiteilijoita hyökkäsi Helsinkiin kaavailtua Guggenheim-museota vastaan ehdotuksellaan uudesta suomalaisesta taidemuseosta.

kulttuuri
Jonni Aromaa
Jonni AromaaTiina Jutila / Yle

Isku ei tullut yllätyksenä. Taidekentän kulisseissa on valmisteltu jo pitkään erilaisia malleja Guggenheim Helsingin tilalle, mutta kukaan ei ole aiemmin uskaltanut tulla kaapista ulos.

Checkpoint Helsinki -nimellä esiintyvän työryhmän kokoonpano on vaikuttava: mukana on keskeisiä kotimaisia nykytaiteilijoita, kuten Elina Merenmies, Jani Leinonen, Markus Kåhre, Jussi Kivi, Elina Brotherus ja Heta Kuchka. Ryhmää tukevat muun muassa Kuvataideakatemian rehtori Markus Konttinen, tosin yksityishenkilönä, sekä kymmenet ansioituneet suomalaiset nykytaiteilijat, kuten kuvanveistäjä Anssi Kasitonni ja valokuvataiteilija Esko Männikkö.

Mistä Checkpoint Helsingissä on kyse?

Kuvataiteilijat ovat huolissaan kotimaisen kuvataiteen tulevaisuudesta, jos Helsinkiin perustetaan amerikkalainen taidehalli, joka nielaisee osan Helsingin taidemuseosta.

Kaksi viidesosaa kotimaisista ammattikuvataiteilijoista asuu Helsingissä ja yli puolet Uudellamaalla. Helsingin taidemuseo on heille ja koko suomalaiselle kuvataiteelle merkittävä työllistäjä, näyttämö ja taiteilijoiden esiintuoja. Kymmenen viime vuoden aikana museo on pitänyt kuutisenkymmentä kotimaisen taiteen näyttelyä.

Tänään kaupunginjohtaja Jussi Pajuselle esitelty Checkpoint Helsinki olisi Helsingin taidemuseon uusi ”toimintayksikkö”, joka keskittyisi pelkästään uusien kansainvälisesti merkittävien teosten tuottamiseen. Samanlainen malli toimii jo tanssissa. Kotimaiset tanssitaiteilijat valmistelevat teoksen suomalaisessa taiteilijaresidenssissä ja lähtevät sen kanssa maailmalle kiertämään.

Checkpoint Helsingissä taide jäisi kaupungin taidemuseoon ja herättäisi siellä ”kansainvälistä kiinnostusta”.

Ajatus ei tietenkään kiinnosta Guggenheimin puuhamiestä, kaupunginjohtaja Jussi Pajusta, jonka tehtävänä on yrittää tehdä Helsingistä elinkeinoelämän kannalta mahdollisimman kilpailukykyinen ja kansainvälisesti houkutteleva kaupunki. Siihen tarvitaan järeämpiä aseita, kuten Guggenheim-museota.

Checkpoint Helsingin vanavedessä on odotettavissa lisää liikehdintää, mutta aika alkaa käydä vähiin. Tämänpäiväinen isku ajoitettiin tarkoituksella kaupunginhallituksen ensi maanantain kokouksen edelle, sillä on mahdollista, että Pajusen maanantaina julkistama esitys Guggenheim-museosta on asialistalla.

Kuvataidekentässä käy ennennäkemätön lobbaus Guggenheimin puolesta ja vastaan ja kun taistelu on ohi, voi olla, että väärälle puolelle jääneet taiteilijat kantavat merkkiä lopun elämäänsä.

Nyt kun Guggenheimia vastustavat kuvataiteilijat ovat tehneet näyttävän esiinmarssin, olisi kiinnostavaa saada myös puolustajien ääni reilusti kuuluviin. Missä te olette? Itselleni tulee äkkiseltään mieleen vain yksi nimi: Kaarina Kaikkonen.