Jukka Takalo teki kesäistä suomipoppia c-kasetille

Entisen Aknestik-yhtyeen keulakuvan kolmas soololevy Kahden hengen disko on täytetty kesäfiiliksillä. Takalo julkaisee uutuutensa myös c-kasettina.

musiikki
Jukka Takalo haukiputaalaisessa baarissa
Marko Siekkinen / Yle

Kun nousen Martinniemessä autosta, niin silmilleni rävähtää vanha ränsistynyt liikerakennus.

Rakennuksen toinen pääty on tuhoutunut viikonloppuna tulipalossa ja näky on lohduton. Viereisen parturiliikkeen seinät ovat noesta mustat. Liikerakennuksen toisessa päässä sijaitsee houkuttelevampi näky, Smartin baari, joka päällisin puolin on kuin suoraan Kaurismäen elokuvasta.

Sisältä baari onkin huomattavasti nykyaikaisempi, mutta kekseliäästi sisustettu. Keskellä kuppilaa töröttää vanha perämoottori, koristeena. Seinällä on pari kitaraa ja muovinen puhallettava naista esittävä alaston nukke.

Pari paikallista isäntää nauttivat aamiaiseksi tuopilliset ohrapirtelöä, miesten jaloissa makaa pieni koira. Kun laulaja-lauluntekijä Jukka Takalo astuu ovesta sisään, niin hänen sulavista liikkeistä näkee, että mies ei ole paikassa ensimmäistä kertaa. Eikä ihme, sillä myöhemmin paljastuu, että hänen vanhempansa asuvat aivan kivenheiton päässä.

- Itse asun Haukiputaalla, kirkolla.

"Isompi kuin Bono"

Moni ajattelee, että trubaduuriesitykset ovat pienimuotoisia, mutta parhaimmillaan yksin lavalla voi olla suurempi kuin Bono stadionilla. Yksin kitaran kanssa voi mennä vaikka koirankoppiin ja silti toimii.

Jukka Takalo

Jukka Takalon musiikillisella tiellä on ollut monta pysäkkiä. Takalo on tallannut muusikon polkua aktiivisesti aina vuodesta 1984, jolloin mies toimi suomi-rock yhtye Aknestikin laulajana. Nyt uusin virstanpylväs on tuore albumi Kahden hengen disko. Takalon kolmas soololevy on edeltäjäänsä kepeämpi, joka oli enemmän yhteiskunnallinen.

- Nyt on kesää ja aurinkoa, tytöt ja pojat, sinä ja minä, enemmän sellaista meininkiä.

Työrintamalla Jukka Takalon asiat pyörivät tiiviisti musiikin ympärillä. Paljon keikkoja, muutamia musiikkivideoprojekteja, sekä Oulussa pidettävän Yksinäisten illat -klubin isännöimistä.

- Yksinäisten illoissa esiintyjät menevät pelkistetysti laulujen ytimiin. Lavalla on vain ihminen ja laulu. Moni ajattelee, että trubaduuriesitykset ovat pienimuotoisia, mutta itse olen tullut siihen tulokseen, että se on päinvastoin isompaa. Parhaimmillaan yksin lavalla voi olla suurempi kuin Bono stadionilla. Yksin kitaran kanssa voi mennä vaikka koirankoppiin ja silti toimii, Takalo nauraa.

Uusi albumi myös C-kasettina

Lauantaina kansainvälisen levykauppapäivän merkeissä levyä julkaistaan rajoitetusti myös c-kasettina, mikä on nykyaikana poikkeuksellista.

- Olen aloittanut musiikkiharrastuksen äänittämällä radiosta biisejä kasetille. Nyt kuin tein tällaisen ultimaattisen kesälevyn, jossa ollaan kesässä ja rannalla, niin sitä pitäisi myös kuunnella mankasta kesäyönä rannalla, joten oli oikea taiteellinen ratkaisu tehdä c-kasetti.

Kahden hengen disko –albumin on tuottanut oululainen Pentti Amore. CD-kotelon sisällä on kuvia edelliseltä kesältä Martinniemen rannoilta. Takalo vaikuttaa erittäin tyytyväiseltä uuteen levyynsä.

- Olen tehnyt parikymmentä vuotta musiikkia sekä keikkailua. Mahtavaa, että voin tehdä edelleen tätä hommaa. Tuntuu, että olen oikeassa hommassa.

Meillä on molemmilla kiire seuraavaan paikkaan. Takalo lähtee valmistautumaan illan levynjulkistuskeikkaansa, minä lähden työpaikalle. Paikalliset isännät elävät eri ajassa ja ryystävät kiireettöminä juomiaan.

Lattialla makaava koira vilkaisee kulmien alta ja tuhahtaa.