Hyppää sisältöön

Saimaan kaunottarissa silmä lepää

Puuveneet eivät suinkaan ole museoesineitä. Säännöllisesti hoidettuina ja käytettyinä ne pysyvät parhaiten kunnossa. Vuoksen vesistön puuveneharrastajien kesäretkellä Savonlinnassa puualuksia on nähtävissä kymmenittäin.

Amerikassa 1800-luvun lopulla rakennettu Tähti purjehtii yhä hienosti kunnostettuna Kallaveden ja Saimaan vesillä. Kuva: Veli-Pekka Manninen

Puuveneiden omistajat ovat kokoontuneet Savonlinnan Riihisaareen heinäkuun kolmantena viikonloppuna. Museolaivojen rinnalle saapui usean kymmenen puuveneen armada.

Puuveneen Vuoksi -seuran jäsenet paitsi esittelevät veneitään myös jakavat ohjeita puuveneen hoidossa.

Valikoima sisältää sekä perinteisiä savolaisveneitä että parikymmenmetrisen kopion Kristoffer Kolumbuksen Santa Maria -laivasta.

– Vanhakin puualus on useimmiten nimen omaan käyttöesine ja pysyy parhaiten kunnossa, kun sitä käytetään. Vastoin yleistä luuloa puualus ei ole hyväkuntoisena erityisen työläs hoidettava, kertoo Veli-Pekka Manninen.

– Kevyt hionta ja lakkaus keväisin ei rasita juurikaan enempää, kuin lasikuituveneen vahaus. Mutta jos puuvene päästetään huonoon kuntoon, on sen kunnostus työlästä. Toisaalta veneen parissa askartelu kuuluukin puuveneaatteeseen.

Säännöt suvaitsevaisia

Toiminnassaan ja retkillään Puuveneen Vuoksi -seuran jäsenet ovat hyvin suvaitsevaisia. Vanhat ja uudet puualukset ovat yhtä tervetulleita.

– Ja jos lasikuituveneessä on edes valomasto puusta, niin kyllä sekin mukaan kelpaa, todistavat Jaakko Pihlaja ja Petteri Mussalo.