Etelä-Savo on suurten puukirkkojen maakunta

Kerimäen kirkon suuruuden tietävät kaikki, mutta se ei ole Etelä-Savon ainoa mahtirakennus. Yksi suurista on Heinäveden puukirkko, jossa on 1700 istumapaikkaa.

Heinävesi
Heinäveden kirkon opas Aino-Marja TurunenYLE / Pekka Havukainen

Kirkonkuva maantien laidassa kertoo tiekirkosta, johon pääsee tutustumaan. Kirkkojen aukiolot voit tarkistaa netistä osoitteessa www.tiekirkot.fi (siirryt toiseen palveluun).

Heinäveden kirkko on korkealla mäellä 90 metriä Kermajärven pinnasta ja 180 metriä merenpinnasta. Keskimäärin sata turistia tutustuu kirkkoon päivittäin ja useat käyvät kuvaamassa pelkästään ulkopuolelta rakennusta, vaikka valittavatkin kirkon olevan kovin syrjässä.

Heinäveden kirkko on rakennettu palaneen kirkon tilalle vuosina 1890-91. Kirkkoa esittelevä teologian ylioppilas Aino-Marja Turunen arvelee entisten sukupolvien olleen hiukan suuruudenhulluja rakennussuunnitelmissaan. Legendan mukaan Heinäveden edellinen kirkko oli vielä nykyistäkin suurempi.

Heinäveden kirkossa on myös taidenäyttely "Valon suunta", jossa on neljän eri taiteilijan töitä. Näyttely on avoinna 16. elokuuta asti.

Kirkkoon astuvien turistien ensimmäiset kommentit liittyvät yleensä kirkon valtavaan kokoon ja arvuutteluihin istumapaikkojen määrästä. Erityisesti miesturisteja kiinnostavat kirkon lämmityskysymykset.

Pekka Havukaisen oppaana Heinäveden kirkossa on teologian ylioppilas Aino-Marja Turunen.