Hyppää sisältöön

Kädentaitojen mestari ei pelkää epäonnistumista

Perinteiset kädentaidot ovat taas arvostettuja. Padasjokelainen Reino Halin tietää tämän, sillä hän käy vuosittain noin sadassa tapahtumassa eri puolilla Suomea kertomassa ja esittelemässä perinnetöitä pellavasta raudantaontaan. Halinin vanhan torpan pihapiiri lähellä Evoa on oikea aarreaitta.

Reino Halin on kysytty osaaja, joka kiertää ympäri Suomea näyttämässä perinnetaitoja. Kuva: YLE / Mikko Tuomikoski

Perinteiset kädentaidot kiinnostavat suomalaisia yhä enemmän ja enemmän. Tämän voi huomata tapahtumissa, joissa esitellään sepäntöitä, päreiden tekoa tai perinteisen puuaidan tekoa.

Reino Halin on kiireinen mies. 72 vuoden iästä huolimatta hän kiertää yli sadassa tapahtumassa ympäri Suomen esittelemässä perinteisiä kädentaitoja pellavatöistä taontaan.

Lammin ja Padasjoen rajamailla asuvan Halinin töitä on nähty mm. Suuri seikkailu -ohjelmissa ja hänen kotitilallaan on käynyt tuhansia vieraita perehtymässä perinteiseen kädentaitoihin.

Valtakunnan vaikutusvaltaisimmat henkilöt, mm. presidentti Halonen ja pääministeri Vanhanen ovat tulleet Halinille tutuiksi ja kansainvälisiä vieraita on tullut Japanista asti.

Taitonsa Halin on hankkinut kokemuksen kautta kokeilemalla eri materiaaleja, tekemällä ja epäonnistumalla.

- Eihän se haittaa, jos joku homma menee pieleen. Jos niin käy, niin jätän asian hautumaan ja palaan siihen myöhemmin. Eihän se niin kamalaa ole, jos ei heti ensimmäisellä kerralla onnistu, tuumaa Halinen.

Tällä hetkellä kysytyin taito lienee perinteisten puuaitojen tekeminen. Halin on esitellyt puuaidan tekoa ympäri Suomea ja näyttää vaikka kädestä pitäen, miten aita syntyy.

Uusavuttomia Halin neuvoo kokeilemaan perinnetöitä vaikka epäonnistumisen kautta. Käden taidot karttuvat ja uusia asioita oppii kokemuksen kautta.