Putkinotko-näytelmä saa ensi-iltansa

Savonlinnan teatterin Putkinotko-näytelmä saa keskiviikkona ensi-iltansa aidossa ympäristössä. Putkinotko on dramatisoitu ensimmäistä kertaa musiikkinäytelmäksi ja se esitetään ammattinäyttelijöiden voimin.

näytelmät
Juutas Käkriäinen makaa penkillä.
Juutas Käkriäisen roolissa nähdään Jari Liukkonen.YLE / Etelä-Savo

Putkinotko-näytelmä kuvaa yhden kesäpäivän tapahtumia Savonlinnan seudulla, jossa Käkriäisen perhe elää luonnonläheistä elämää. Putkinotkon tarina sijoittuu aikaan ennen kansalaissotaa, kertoo näytelmän dramaturgi-ohjaaja Kimmo Lavaste.

- Se on kuvaus yhteiskuntaluokkien välisistä suhteista ja tavallaan niistä tunnelmista, mitkä johti tähän kansalliseen katastrofiin. Mutta se on myös psykologisesti hyvin tarkkanäköinen kuvaus suomalaisesta ihmisestä ja hänen tavastaan ajatella ja reagoida.

Ympäristö luo tunnelmaa

Kirjailija Joel Lehtonen käytti Putkinotkoa kirjoittaessaan hyväkseen kokemuksiaan elämästä velipuolensa perheen kanssa Putkinotkossa eli silloisella Inhan tilalla. Alkuperäisympäristö tuo oman lisänsä tarinaan.

-Suomen suvi näyttäytyy tässä erittäin kauniilla tavalla. Tässä nyt näytellään Joel Lehtosen maisemissa, että täällä se herra on varmaan käyskennellyt ittekkin varmaan jonkin verran. Täällä on mahtava näytellä, kuvaa Juutas Käkriäistä näyttelevä Jari Liukkonen.

Kesä huipentuu Putkinotko-juhlaan

Putkinotkossa ei ole ollut kesäteatteritoimintaa vuosiin. Myös Savonlinnan maakuntamuseo joutui luopumaan muutama vuosi sitten alueen ylläpidosta rahapulan takia. Nyt aluetta on kunnostettu talkoovoimin ja EU:n leader-rahalla.

Tämä kesä huipentuu elokuun puolivälissä Putkinotko-juhlaan, jossa muistellaan Lehtosen merkitystä. Savonlinnan teatteri on vuokrannut Putkinotkon alueen kymmeneksi vuodeksi, jatkomahdollisuuksia mietitään syksyllä. Kimmo Lavaste uskoo Joel Lehtosen voimaan.

- Jos tää nyt lähtis liikkeelle, niin tässähän ois mahdollisuuksia Lehtosen taiteilijakuvan ympärille kehittää monenlaistakin tapahtumaa tänne.

Lähteet: YLE Etelä-Savo