Jokamiehen oikeuksilla myös yksityisiin metsiin

Omilla lihasvoimilla saa kenen tahansa metsässä kulkea, kunhan ei jätä jälkiä eikä kulje kenenkään pihapiirissä. Partiojohtaja Anne-Mari Martikainen Näsin tytöistä tyrmää yksityisalueiden kyltit.

metsät
Usein kieltotaulut ovat vastoin jokamiehenoikeuksiin kuuluvaa liikkumisen vapautta.
YLE / Pentti Palmu

Perinteiset jokamiehen oikeudet ja laajat metsä- ja vesistöalueet antavat suomalaisille liki rajattomat mahdollisuudet liikkua ja virkistyä luonnossa. Elämyksiä on tarjolla vaikka millä mitalla. Tällä hetkellä metsiin houkuttavat vielä marjamettäät ja kasvava sienisato.

Vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Tämä on hyvä muistaa jokamiehen oikeuksia hyväksi käyttäessään. Partiojohtaja Anna-Mari Martikainen Näsin tytöistä tiivistää jokamiehen oikeudet.

- Omilla lihasvoimilla saa metsässä kulkea, kunhan ei paikkoja riko eikä ota mukaansa arvokkaiksi luokiteltavia luonnontuotteita kuten puuta. Eikä metsään saa jättää muutenkaan jälkiä.

"Yksityisalue - pääsy kielletty" ei päde metsäalueisiin tai saariin

Jotkut maanomistajat ovat omista alueistaan tarkkoja, eivätkä haluaisi mailleen ulkopuolisia kulkijoita. Metsistä saattaa löytyä piikkilankoja ja kylttejä osoittamaan yksityisyyttä.

Todellista lainvoimaa tällaisilla kylteillä ole. Merkinnät pääsy kielletty - yksityisalue metsän laidalla tai saaren rannalla ovat turhia.

- Hätävarjelun liiottelua sellaiset kyltit, partiojohtaja Martikainen naurahtaa.

Anne-Mari Martikainen myöntää, että tällainen kyltti tehoaa lainkuuliaiseen kansalaiseen. Hän on joskus joutunut kanoottiretkellä ollessan nousemaan ukonilman vuoksi saareen, jonka rannassa tervehti privat-kyltti.

Vaihtoehtoja maihinnousuun ei ollut, joten hän käytti jokamiehen oikeuttaan.

Avotulta ei saa laittaa, retkikeitin sallitaan

Sienestys ja marjastus suomalaisissa metsissä on kaikkien oikeus, eikä pidempikään retkeily ole mahdotonta.

Telttaretki oman kaasukeittimen kanssa on sallittua, sillä retkikeitintä ei lasketa avotuleksi. Nuotion tai avotulen teko on kielletty.

Toisten pihapiirissä luvatta kulkeminen on kielletty. Rajaa ei ole ilmaistu laissa metrimääräisesti, mutta Martikainen vinkkaa että sopu säilyy jos telttaansa ei ihan piha-aidan viereen pystytä.

Marjanpoimijat ovat usein hyvin mustasukkaisia omista apajistaan. Mustikkapaikkaa ei kuitenkaan voi omia ja kiistely on turhaa.

-Se, joka siellä ensimmäisenä on, saa marjat viedä, partiojohtaja Anna-Mari Martikainen hymyilee.

Lastenkin pitää päästä metsään

Jokamiehen oikeuksia käytetään Suomessa laajalti, suomalaisille metsässä käyskentely on kuin toinen luonto.

Kaupunkilaislasten tottumattomuus metsässä kulkemiseen on partiossa huomattu. Martikaisen mukaan sudenpentujen kanssa saa joskus hieman harjoitella metsässä liikkumista, kun kulkuväylät eivät ole tasaista maastoa.

Lähteet: YLE Tampere / Mari Vesanummi