Työpaikkojen ilmapiiri kiristyy taas

Työilmapiiri on monella työpaikalla jälleen synkistymässä. Mahdolliset syksyn tulevat irtisanomiset ja lomautukset stressaavat useaa. Asiantuntijat neuvovat työpaikkoja selkeään ja asialliseen tiedottamiseen, jotta epävarmuus hellittäisi.

Kotimaa
YLE

Juuri kun oli totuttu, että hyvät vanhat työkaverit ovat häipyneet toisille teille ja lomautukset saatu läpikäytyä, ollaan monella työpaikalla heti kesälomien jälkeen uusien lomautus- tai irtisanomisuhkien edessä.

Esimerkiksi Finnairin lentoemännät ja stuertit ovat jälleen yt-neuvotteluissa. Pääluottamusmies Juha Kuurne sanoo, että viime talvena voimaan astuneet lomautukset eivät työntekijöitä niinkään hetkauttaneet, mutta uudet yt-neuvottelut ovat saaneet monet apeiksi ja epätietoisiksi.

- Se on tämä epävarmuus, kun ei tiedetä jatkolomautuksista. On puhuttu jopa kymmenestä viikosta mutta kaikki selviää yt-neuvotteluiden aikana. Varsinkin nuoremmat lentoemännät ja stuertit miettivät, miten jatkossa töitä riittää. Kuurne kertoo.

Lentoemännät eivät ole pelkojensa kanssa yksin, sillä vastikään julkistetun eurobarometrin mukaan 14 prosenttia suomalaisista pelkää tällä hetkellä menettävänsä työpaikkansa käynnissä olevan taantuman takia.

Epävarmuus heijastuu työtehoon

Työterveyslaitoksen koulutuspäällikkö Tiina Saarelma-Thiel sanoo, että ihmisten epävarmuus näkyy aina työpaikoilla.

- Se voi näkyä ihan työtehon laskuna, koska työntekijöiden energia menee oman tulevaisuuden murehtimiseen.

Työelämän muutoksia ja kriisejä tutkineen Saarelma-Thielin mukaan työntekijöiden kesken voi tulla epätervettä kilpailua, joka näkyy muun muassa työtoverin mustamaalaamisena ja omien hyvien puolien liiallisena korostamisena

Huonoimmillaan työilmapiiri on usein silloin, kun päätöksiä ei vielä ole tehty ja kaikki odottelevat mitä tapahtuu. Saarelma-Thielin mukaan tiedottaminen on työpaikoilla kriisitilanteissa erityisen tärkeää. Myös työntekijä itse voi vaikuttaa epävarmuuden selkiytymiseen kysymällä aktiivisesti tietoja esimieheltään.

Finnairilla tietoa on jaettu sen verran, että elokuun puolivälissä asiat selviävät. Siihen asti pari tuhatta lentoemäntää ja stuerttia miettivät, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Lähteet: YLE Uutiset / Reeta Salminen