Hyppää sisältöön

Malarian torjunnassa voi hyödyntää hyttysiä

Amerikkalaistutkijat ovat onnistuneet luomaan vastustuskyvyn malariaa vastaan hyttysten avulla koeoloissa. Seattlelaisen terveysjärjestön Hollannissa toteuttamassa kokeessa vastustuskyky välitettiin koehenkilöille hyttysenpistoina.

Malariaa levittävää hämäräaktiivista ja äänetöntä horkkahyttystä eli malariasääskeä on Suomessa kolmea eri lajia. Kuva: AP Graphics Bank

Terveysjärjestö PATH:in toteuttama koe esitellään torstaina julkaistavassa New England Journal of Medicinessa.

Normaalisti malaria leviää malarian saastuttamien hyttysten välityksellä. Pistäessään ihmistä hyönteiset ruiskuttavat epäkypsää malarialoista, joka kypsyy ja monistuu ihmisen maksassa. Sen jälkeen loiset kulkeutuvat verenkiertoon ja punaverisoluihin - tässä vaiheessa ihminen sairastuu.

Kokeessa koehenkilöille annettiin malarialääkettä ja heidät altistettiin malariaa kantaville hyttysille kerran kuussa kolmen kuukauden ajan.

Kaksi kuukautta kuurin jälkeen kaikille koehenkilöille oli kehittynyt rokotusta muistuttava vastustuskyky malariaan. Tutkijoiden mukaan koe antaa toivoa siitä, että malariatutkimus etenee kohti tehokkaan malariarokotteen kehittämistä.

Malariaan kuolee tätä nykyä lähes miljoona ihmistä vuodessa, etenkin Afrikan mantereella.