Tutkijat: Capan kuuluisin sotakuva on todennäköisesti lavastettu

Tutkijaryhmä uskoo, että Robert Capan maailmankuulu kuva surmansa saavasta sotilaasta on lavastettu. Espanjan sisällissodassa otettu kuva on yksi maailman tunnetuimmista sotakuvista ja se teki 22-vuotiaasta Capasta kuuluisan kertaheitolla.

Kuva: EPA

Vuonna 1936 otetun kuvan on kerrottu esittävän Cerro Murianon taistelussa kenraali Francon joukkojen luodista surmansa saavaa tasavaltalaissotilasta, Federico Borrell Garcíaa.

Espanjalainen tutkijaryhmä on verrannut muita Capan samana päivänä ottamia kuvia ja sijoittanut ne maastonmuotojen ja rakennusten perusteella kauas Cerro Murianosta. Tutkijoiden mukaan kuvasarja on otettu yli 50 kilometrin päässä alueella, jossa ei kuvauspäivänä taisteltu.

Tutkijat ovat jo aiemmin epäilleet, että kuvassa Garcíaa ei ole ammuttu. Heitä ihmetyttää mm. luodinreiän ja kaiken taistelutoiminnan puuttuminen kuvasta.

Tutkijat muistuttavat, että Capa liikkui rintamalla tasavaltalaishallinnon propagandakomissariaatin myöntämällä passilla, ja että armeijan kuvaajien tehtäviin kuului tarkoin rakennettujen propagandakuvien ottaminen.

Capan veljen perustaman International Center of Photography -kuvatoimiston johtajan Buzz Hartshornin mukaan totuus kuvasta on hämärän peitossa.

- Capa oli isänmaan ystävä. Hän uskoi fasismin vastaiseen taisteluun ja piti Espanjaa viimeisenä paikkana, jossa asiaan voi vaikuttaa, Hartshorn sanoo.

Capan omistautumista työlleen ei kuitenkaan kukaan epäile. Hän osallistui myöhemmin muun muassa Normandian maihinnousuun ja sai surmansa astuttuaan miinaan Vietnamissa, kamera kädessä.